Sreda 11.10.2017.
18:30
Đ. Janković - Vesti

Radenkova smrt još bez odgovora

printscreen
Porodica još čeka odgovore: Radenko Nikodinović

Dečakovi roditelji smatraju da su sina izgubili zbog lekarske greške i odgovornim smatraju ortopeda dr Dobrivoja Bojanića koji je dete i primio.

Pomen stradalom mališanu

Prvog oktobra na lokalnom groblju porodica i drugari obeležili su godišnjicu otkako nema njihovog Radenka, a kako im je samo oni znaju. Poslednja informacija jeste da je stigao izveštaj dopunskog veštačenja, o kome treba da se izjasne oštećeni, osumnjičeni i njegov branilac.

Godinu dana kasnije, osim tuge i bola koji ne prolaze, roditelji Milan i Zorica čekaju podizanje optužnice i da onaj ko je odgovoran odgovara za učinjeni propust. Čekaju, a sve to za njih predugo traje. Posle tragedije digla se javnost, reagovalo je resorno ministarstvo, stizala su obećanja iz samog državnog vrha da će ovaj slučaj biti prioritet.

Ministarstvo zdravlja je na bazi stručnog spoljnog nadzora, obavljenog po nalogu ovog ministarstva, početkom novembra 2016. godine zbog nesavesnog pružanja lekarske pomoći tokom Radenkovog lečenja podnelo krivičnu prijavu protiv ortopeda dr Dobrivoja Bojanića.

Tokom istražnog postupka tužilaštvo u Loznici saslušalo je osumnjičenog lekara, više od 30 svedoka, dečakove roditelje, lekare i medicinsko osoblje iz lozničke bolnice, Instituta za majku i dete u Beogradu, KBC Zemun i beogradske VMA.

Krajem januara ove godine tužilaštvo je zatražilo da se obavi sudsko-medicinsko veštačenje, ali nalaz je stigao tek početkom juna. Odbrana tražila dopunu nalaza, ali je došla sezona godišnjih odmora i sve je prolongirano. Za porodicu predugo.

- Znam da to neće ići brzo, ali nisam očekivao da će biti ovako sporo, mislio sam da će slučaj u kome je život izgubilo dete biti prioritet. Predugo se čekao nalaz, pa sad dopuna nalaza, a u prvom je potvrđeno sve ono što smo mi govorili, da je Radenko trebalo da ostane u bolnici, da se rana obradi hirurški i da je u pitanju lekarska greška. Predugo ovo sve traje, a pitanje je još koliko će jer tek treba da bude suđenje. Ljudi samo mogu da pretpostave kako se osećamo, ovakav gubitak niko i ništa ne može da nadoknadi, ali bar da dođe do epiloga svega ovoga i da onaj ko je pogrešio za to odgovara - priča otac Milan Nikodinović.

2024 © - Vesti online