Sreda 11.10.2017.
11:11
Vestionline, Tanjug

Američki bombarderi izveli noćne vojne vežbe nad Korejskim poluostrvom

pixabay.com
Američki bombarderi (Foto: Arhiva)

Dva B-1B "lansera", iz američke baze na ostrvu Guam, strateške američke lokacije u Pacifiku, prošle noći su letela blizu Japanskog mora, saopštile su Američke vazdušne snage u Pacifiku.

- Letovi i noćna obuka s našim sigurnim i efikasnim partnerima deo su podele uloga SAD, Japana i Republike Koreje i taktičkog usavršavanja pilota - rekao je major Patrik Eplgejt.

Seul je saopštio da su bombarderi sproveli vežbu simulacije ispaljivanja raketa zemlja-vazduh sa dva južnokorejska lovca F-15K iznad Japanskog mora i izveli vežbu gađanja u Žutom moru.

Zatim su se bombarderi B-1B vratili u svoju bazu, saopštila je Južna Koreja.

- Ove vežbe ulaze u okvir rutinskih vežbi čiji je cilj da se ojača odvraćanje severnokorejskih nuklearnih pretnji - naveo je isti izvor.

Američka vojska je u odvojenom saopštenju navela da je izvela vežbe sa borbenim avionima Japana nakon vežbi sa Južnom Korejom čime su američki bombarderi prvi put izveli vežbe sa borbenim avionima i Japana i Južne Koreje u toku noći, navodi Rojters. 

Tenzije poslednjih nedelja rastu na Korejskom poluostrvu jer je Pjongjang probno ispalio više raketa i izveo i šestu nuklearnu probu, dok severnokorejski zvaničnici i američki predsednik Donald Tramp razmenjuju ratoborne izjave.

2024 © - Vesti online