Sreda 11.10.2017.
11:09
D. Dekić - Vesti

Iza kulisa posete turskog predsednika Srbiji: Erdogan širi Otomansko carstvo

EPA/Koca Sulejmanovic
Stigao sultan: Počasni stroj za Redžepa Tajipa Erdogana

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić smatra da je ekonomska saradnja dobrodošla posrnuloj srpskoj privredi, ali je loš signal radovanje Aleksandra Vučića poseti Erdogana koga Zapad optužuje za gušenje demokratskih sloboda.

- Optužba o težnji za obnovom Otomanske imperije opravdana je u jednom segmentu, a to je da Erdogan ulaže u delove Balkana nastanjene većinski muslimanskim stanovništvom. To potvrđuje i njegov odlazak u Novi Pazar i iskazivanje brige za taj deo Srbije, čime poručuje da na tamošnji živalj gleda kao na svoju decu - kaže za "Vesti" Jakšić.

Trn u oku Brisela

- Turska u svetu prednjači u procentu uhapšenih novinara i stepenu gušenja demokratskih sloboda što je udaljava od EU. Erdogan kaže da im EU ne treba i približava se Rusiji i Vladimiru Putinu koji slično vlada. Vučiću je omiljen mađarski premijer Viktor Orban, a sada se raduje Erdoganu čime šalje signal da je oseća da je blizak toj vrsti političara, što nije dobro - zaključio je Jakšić.

Stigli i ministri

Turski predsednik poveo je u Srbiju 185 privrednika i osam ministara i ne krije da je prvenstveno zainteresovana za projekte vezane za Sandžak, odnosno za Novom Pazaru najbliži aerodrom u Lađevcima kod Kraljeva (koristi ga i Vojska Srbije) i projekte autoputeva Tutin - Novi Pazar - Sjenica i Beograd-Sarajevo.

"Kosovo je Turska"

Odnosi turskog i srpskog predsednika nisu oduvek bili dobri. Prvi čovek Turske je 2013. u Prištini pred nekoliko desetina hiljada Albanaca poručio: "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska!"
Vučić je tada uzalud tražio hitno izvinjenje.

Boško Jakšić se osvrnuo i na političku dimenziju posete Erdogana. On ukazuje i da je Zapad sada sve glasniji u ocenama da je turski predsednik iskoristio prošlogodišnji pokušaj državnog udara za hapšenje oko 50.000 ljudi, odnosno svih koji su bili makar i malo kritični prema njemu. Jakšić smatra da to ukazuje na njegovu sve autoritarniju vladavinu i težnju za apsolutnom kontrolom života u Turskoj, uz obezbeđivanje novih predsedničkih mandata posle tri premijerska.

Srbija ekonomski vazal

Ministar trgovine Rasim Ljajić naglasio je da će Srbija dobiti do kraja godine turske fabrike tekstilne industrije u Lazarevcu i Lebanu, kao i da će biti većih ulaganja u automobilsku industriju. Napomenuo je i da su turske kompanije zainteresovane za izgradnju hotela, nekretnine i građevinski sektor.
Međutim, Zoran Preradović ne veruje preterano u ekonomsku saradnju Srbije i Turske, kao ni u Turski tok.
- Ne možemo da budemo partner zemlji sa 80 miliona ljudi i respektabilnim ekonomskim potencijalom. Srpske firme mogu samo da budu podizvođač nekoj turskoj kompaniji, a to je vazalni ekonomski odnos - kaže Preradović.
Boško Jakšić objašnjava da Turska traži nova tržišta za svoju robu u područjima s kojima je istorijski vezana.
- Zbog ratova na Bliskom istoku zatvoreno im je to tradicionalno tržište, a imali su i težak period s Rusijom, pa im je u ekonomskom smislu važan Balkan - kaže Jakšić.

Loša vest

Urednik spoljnopolitičke rubrike "Nina" Zoran Preradović misli je da je Erdoganova poseta "loša vest sam po sebi" zbog niskih demokratskih potencijala i zato što je nepouzdan čak i za partnere koji su mu značajniji od Srbije, poput SAD.

- Turska ima interese na Balkanu prvo u odnosu Bošnjake u BiH, a potom i na Kosovo - ukazao je Preradović.

Strah od trovača

Erdogana čuva čak 50 telohranitelja kojima pomaže 3.000 srpskih policajaca. Na užas vozača, raskopane beogradske ulice su zatvarane u vreme njegovog prolaska, a na krovovima su bili raspoređeni snajperisti. Angažovani su i probači hrane u strahu od trovača. Susret sa Vučićem dogodio se u Palati Srbija, gde je priređena izložba Arhiva Srbije s hatišerifima, ustavima, kartama i diplomatskom prepiskom na staroturskom i srpskom jeziku. Izložen je i turski pečat koji je koristio Miloš Obrenović.

Sve je češća teza stranih analitičkih krugova da su "Erdogan, Orban i Vučić - diktatori u pokušaju". Istovremeno, korisnici društvenih mreža u Srbiji objavljuju fotografije Vučića koji je za prošle parlamentarne izbore obukao isti sako u kome se Erdogan nešto ranije pojavio na glasačkom mestu u Turskoj.

Međutim, analitičar Nikola Jovanović ukazuje na ogromnu razliku koju ne može da sakrije istovetan sako.

- U prvih pet godina Erdoganove vlasti godišnji rast Turske ekonomije bio je 6,8 odsto. Pod Vučićem, srpska ekonomija raste 0,9 odsto - napisao je saradnik bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića.

Nije ovo 1389. godina

Aleksandar Vučić je ocenio da su odnosi s Turskom važni za budućnost Srbije.
- Nije ovo 1389. godina, kako neki misle - poručio je Vučić građanima.
Erdogana je podsetio da je deklarativno podržao njegovu vlast u vreme neuspelog puča.
- Nemamo ništa ni sa Gulenom (navodnim organizatorom puča), niti bilo kim drugim - rekao je Vučić.
Erdogan je odgovorio da smo "posle teškog perioda došli tu gde smo sada".
- Želimo da napravimo velike korake na Balkanu kako bi se rešili svi problemi. Zato je potrebno i da se između Sarajeva i Beograda što pre napravi put - poručio je Erdogan srpskom predsedniku.

2024 © - Vesti online