Sreda 11.10.2017.
09:25
sputniknews.com

Novi direktor Rusko-srpskog centra: Nećemo ostaviti Srbiju na cedilu

N. Rakić
Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu

Dolazak Viktora Guljeviča, komandanta sa Bajkala, u Niš uzburkao je strasti oko Rusko-srpskog humanitarnog centra, navodi Sputnjik i dodaje da je reč o spasiocu međunarodne klase, ali i svetskom stručnjaku za lavine, koji je doktorirao na Irkutskom univerzitetu i koji u Ministarstvu za vanredne situacije Rusije radi više od dvadeset godina.

Za Rusko-srpski humanitarni centar kaže da je veoma dobro opremljen i da je dobro što je u vlasništvu Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Moj glavni zadatak je da ovo postane regionalni centar za obuku na Balkanu. Ovo mesto ima veliku perspektivu. Sva moja energija biće usmerena na to, a najbolji vid saradnje ruske i srpske strane biće razmena iskustava među spasiocima - ističe Guljevič.

Na pitanje da li je pred dolazak u Niš proveo tri dana na brifingu u Moskvi i da li mu je tamo predočeno da mnogi sa Zapada misle da je reč o novoj vojnoj bazi Rusije, on kaže da niko nije morao ništa da mu objašnjava jer čita novine. 

- Nisu mi dali instrukcije kada je u pitanju politika. Mi kao Centar, kao humanitarna međuvladina organizacija, time uopšte ne treba da se bavimo. Naravno, uvek će biti onih koji će, šta god da ja ili neko od nas rekao, pričati loše o tome. Ne pada mi na pamet da to komentarišem, da nekoga ubeđujem u suprotno. Znate da je Centar otvoren za sve, svako može da dođe i vidi - istakao je Guljevič.

On dodaje i da je jedan od ciljeva Centra da se njegove rezerve popunjavaju. Doći će, kako kaže, nove učionice i oprema.

- Što se toga tiče, nećemo ostaviti Srbiju na cedilu. Kada jednom nekome pružiš ruku, naravno da ćeš nastaviti to da radiš, tako kaže izreka. Centar je formiran kao dugoročan projekat koji treba da pokaže Srbiji kako da reaguje u vanrednim situacijama, tokom čestih poplava i požara - rekao je, između ostalog, novi direktor Rusko-srpkog centra u Nišu.

2024 © - Vesti online