Sreda 11.10.2017.
07:50 >> 15:11h
Vestionline, Tanjug, rts.rs, B92.net

Vučić: Radim u interesu svih građana; Erdogan: Srbija nas spaja

Tanjug
Bićemo jaki i čvrsti, bićemo braća i čuvaćemo naše prijateljstvo poručio je Erdogan


Erdogan: Ovo je moj zavičaj

Turski predsednik Redzep Tajip Erdogan poručio je danas u obraćanju građanima u Novom Pazaru da Turska želi Srbiji da bude zemlja u kojoj vladaju jedinstvo i sloga i da bude zemlja prosperiteta, zbog čega je spreman na saradnju u svim oblastima.

- Čuvaćemo naše prijateljstvo - poručio je Erdogan, koji je na ovacije Novopazaraca odgovorio tako što je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću stegao i visoko podigao ruku.

- Nadam se da nas nacije neće odvajati već da će nas Srbija spajati - rekao je turski predsednik. 
On je rekao da je Sandžak, kako je nazvao Rašku oblast, jedan od najbitnijih mostova koji povezuje državljane Turske poreklom iz Sandžaka i bošnjačku manjinu u Srbiji. 

- Ova jaka veza pozitivno se odrazila i na razvoj naših bilateralnih odnosa", rekao je Erdogan i podsetio na pesmu "kad pogledam sa bedema vidim divan grad.... ".

- Novi Pazar, moj zavičaj, moj najmiliji grad, njega krase manastir Sopoćani i stara tvrđava, a najlepša je Altun-alem džamija - primetio je Erdogan.

Radićemo, dodao je, na povećanju prosperiteta Srbije i Novom Pazaru kao važnom delu ove zemlje.

On je istakao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pravi i skreni prijatelj Turske i podosetio da je bio jedan od prvih koji je pružio podršku institucijama Turske u noći kada je u toj zemlji pokušan puč.

Erdogan je, pozivajući na slogu, rekao da su za "svaki haos i sukob koji je nastao na Balkanu sa provokacijama spoljnih sila" najveći ceh uvek plaćali ljudi koji u tom regionu žive. 

- Koliko god budete jedinstveni i složni, koliko god budete živeli kao braća, toliko ćete biti sigurniji i bolje ćete živeti - rekao je Erdogan.

- Bićemo jaki i čvrsti, bićemo braća i čuvaćemo naše prijateljstvo - poručio je turski predsednik.

Vučić u Novom Pazaru: Znam da neću biti pozdravljen ni upola kao Erdogan

 Imam dovoljno hrabrosti i čiste savesti da mogu da izađem pred vas i kažem vam da sam radio i radiću u najboljem interesu i vas i svakog građanina Srbije, bez obzira na veru i naciju, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić građanima Novog Pazara u zajedničkom obraćanju sa turskim predsednikomn Redžepomn Tajipom Erdoganom. 

- Znam ja da ovde neću biti pozdravljen ni upola kao Redžep Tajip Erdogan, ali imam dovoljno hrabrosti i čiste savesti da mogu da izađem pred vas i da kažem da sam radio i radim najbolje što mogu i što umem u vašem interesu i interesu svih građana Srbije, bez obzira na veru i nacionalnu pripadnost - rekao je predsednik Vučić. 

Zahvalio je Erdoganu što misli na stanovnike koji ovde žive i želi da pomogne koliko i mi želimo i hoćemo. 

- Naš je posao da radimo koliko možemo i razvijamo sve delove Srbije i da ulažemo sve više novca - rekao je predsednik i najavio projekat izgradnje puta Požega - Boljare. 

Želja je, kaže, da se ovaj kraj spoji i sa Beogradom i Sarajevom i Podgoricom.

- Naš je posao da pravimo puteve, bolnice, vrtiće i škole i to ćemo nastaviti da radimo i ne postoji nissta važnije od toga - poručio je srpski predsednik. 

- Živelo srpsko-tursko prijateljstvo. Živela Srbija - pozdravio je Vučić Novopazarce. 

Potpisivanje protokola

Na sastanku je usledilo potpisivanje protokola između Grada Novog Pazara i Opštine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju. 

Dvojicu predsednika ispred Gradske uprave dočekao je veliki broj građana Novog Pazara i okoline kako bi ih pozdravili. 

Skoro svaka zgrada u centru ukrašena je zastavama Turske i Srbije ili transparentom "Dobrodošli u Novi Pazar", "Vučić - Erdogan", dok preko puta Gradske uprave dominira transparent sa velikom slikom predsednika Turske, uz tekst "I za reči i za postupke", na turskom. 

Veliki broj građana je u crvenom, ili nose marame i šalove sa obeležjima Turske, a na Novopazaraskoj tvrdjavi istaknute su zastave Turske, Srbije i Novog Pazara, a grad je ukrašen i balonima u bojama zastava dve zemlje. 

Nakon ceremonije potpisivanja, predviđeno je da predsednici Vučić i Erdogan prošetaju glavnom ulicom Novog Pazara.

Ovo je, inače, druga poseta Erdogana Novom Pazaru. On je Novi Pazar posetio 2010. godine dok je bio premijer Turske.

Uži centar grada je kompletno okićen, naspram opštine postavljen je veliki transparent na kome između Vučićevog i Erdoganovog imena stoji srce. Na zgradi gradske uprave takođe su postavljeni transparenti na srpskom, bosanskom i turskom jeziku.

Gradski bedem je takođe u znaku dolaska dvojice predsednika, na kojem je laserom napisano: "Dobrodošli predsednici Erdogan i Vučić".

Po gradu su istaknute zastave Srbije i Turske, kao i bošnjačke zastave. Sa tim zastavama je u utorak uveče oko 300 novopazarskih taksista prodefilovalo gradom, trubeći sirenama.

2024 © - Vesti online