Sreda 11.10.2017.
00:55
S. Đurić - Vesti

"Biće Beovizija ako bude pesama"

Medija centar Beograd
Olivera Kovačević

- Do 20. oktobra traje konkurs i ukoliko se na njega prijavi 30 pesama, onda se pravi festival. Da li će biti Beovizije ili ne, zavisi isključivo od broja prijavljenih pesama. Kada i gde će biti održan festival, u studiju RTS-a ili negde drugde, odlučićemo kasnije. Dakle, sve odluke ćemo doneti posle 20. oktobra, a pristigle pesme ocenjivaće muzički stručnjaci - rekla je za "Vesti" Olivera Kovačević.

Kompozitor Vladimir Graić Graja, koji je komponovao "Molitvu" s kojom je Marija Šerifović pobedila pre 10 godina u Helsinkiju, ističe da bi bilo dobro da se vrati Beovizija.

- Mislim da je to sjajna stvar jer je najbolje kada se predstavnik bira javno. Beovizija nosi glamur i privlači pažnju toliko neophodnu za muzički uspeh. Konačno jedan muzički festival u Srbiji! - kaže Vladimir Graić.

Z. K. Munja
Saša Milošević

Spas za pop muziku

- Pop muzika je u Srbiji u velikoj opasnosti da potpuno nestane. Upravo zbog toga i mislim, imajući u vidu veličinu RTS-a, da je njegova odgovornost najveća. Nadam se da će vratiti Beoviziju, i to ne zbog same Evrovizije, koliko zbog pop muzike u Srbiji. Ne bih se mešao u način biranja srpskog predstavnika jer RTS ima licencu, ali i odgovornost. Ona je dužna da bar jednom godišnje napravi mini festival u najskromnijim mogućim uslovima gde uvek može da se prikaže 16 do 20 najnovijih pesama - rekao je jednom prilikom Saša Milošević Mare.

I Lena Kovačević smatra da bi to bila dobra odluka.

- Da je imao novca, RTS ne bi ni odustajao od ovog takmičenja prethodnih godina. U suštini, dobro je svako takmičenje gde narod učestvuje - smatra Lena.

Aleksa Jelić ne krije da oseća gorčinu svaki put kada se pomene Evrosong.

- Šta da kažem, pomisao na to stvara mi gorčinu i ne želim da ga se sećam - rekao je kratko Aleksa Jelić.

Biljana Krstić ističe da bi volela da se vrati Beovizija.

- Podržavam ovu ideju. Ja sam 35 godina muzički urednik u Radio Beogradu i iskreno, od 2009. godine, kada je održana poslednja Beovizija, pa do danas nije mi se dopadao način izbora srpskog predstavnika. Sve je bilo prekriveno velom tajni, iritiralo je publiku, fanove Evrosonga i muzičke urednike u Radio Beogradu jer ni mi nismo znali ko je u komisiji, niti smo bili konsultovani za odabrane kandidate. Potpuno razumem negodovanje mnogih i želju da se Beovizija vrati - kaže Bilja Krstić.

Z. K. Munja

Festivalski hitovi

Prva Beovizija održana je 2003. godine na inicijativu Marine Tucaković i zamišljena je kao takmičarski festival na kome se bira predstavnik, tada zajedničke države Srbije i Crne Gore na Evrosongu. Međutim, politika je uplela svoje prste i u jeku svađa i odvajanja Crne Gore od Srbije Beovizija se pretvorila u poprište razmirica i skandala, pa je na kraju ukinuta. "Najplodnija" beovizijska godina po oceni muzičkih stručnjaka bila je 2006. koja je ostala upamćena po hitovima "Romale, romali" Ane Nikolić, Ivana Jordan je pevala "Lazaricu", a pobedili su Flamingosi i Lus i pesma "Ludi letnji ples". Ali, nakon mahinacija Crnogoraca ostali smo bez učešća na Evrosongu.
Naredne godine Srbija se prvi put takmičila samostalno, kao pobednik Beovizije u Finsku je otišla Marija Šerifović i - pobedila! To je za sada najveći uspeh Srbije kada je u pitanju evrovizijska scena.

 
2024 © - Vesti online