Utorak 10.10.2017.
13:05
rs.n1info.com

Preradović: Erdogan je loša vest sam po sebi

Tanjug
Predsednici Turske i Srbije Erdogan i Vučić u Beogradu

U Novom Pazaru ga dočekuju kao da je njihov predsednik

- Turska ima interese na Balkanu, najpre na deo bošnjačkog korpusa u BiH, a potom i na Kosovu. Ukoliko bude rastao njen uticaj na Balkanu, a čini se da su Erdogan i Vladimir Putin bliže, biće na štetu Evropske unije (EU). Ne vidim perspektivu Turske u EU, to je regionalna sila i čak mislim da im nije ni naum da stignu do Brisela i budu punopravni član - smatra on.

Preradović dodaje da položaj Erdogana u regionu umnogome zavisi od odnosa "jačih igrača" SAD, Rusije i delimično EU.

- Onoliko koliko ga oni budu pustili tu, toliko će i biti - ocenjuje on.

Dodaje da mu je "fascinantno" to što se Erdoganu sprema doček u Novom Pazaru i da je njegov utisak da ga građani Novog Pazara pripremaju kao da je reč o njihovom predsedniku.

Turski tok - marketinški trik vlasti

Preradović kaže da ne veruje preterano u ekonomsku saradnju Srbije i Turske i ocenjuje da je to stvar koja se koristi za unutrašnju upotrebu.

- Ne možete da budete partner zemlji koja ima 80 miliona ljudi i resprektabilan ekonomski potencijal. Možete da budete podizvođač nekoj turskoj firmi, to je ekonomsko vazalni odnos - kaže urednik NIN-a.

Takođe, govoreći o Turskom toku, Preradović kaže da je to još jedan od marketinških trikova ovdašnje vlasti.

- Šta imamo od Putinove posete? Da li su odnosi sa Rusijom bolji? Ne. Šta imamo od toga, šest rashodovanih migova - zaključuje Zoran Preradović za N1.

2024 © - Vesti online