Utorak 10.10.2017.
19:30
B. Miličić - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Prosvjeta uskoro i u Štutgartu

B. Miličić
Za očuvanje nacionalnog identiteta: Učesnici sastanka u Štutgartu

Cilj je da se u Štutgartu osnuje odbor i do kraja ove godine trebalo bi da se održi izborna skupština odbora SPKD Prosvjeta Štutgart. Prosvjeta ima 42 odbora širom sveta, a odbor u Štutgartu biće prvi u Nemačkoj.

Kočić, Andrić, Šantić...

Prosvjeta ima dugu tradiciju, osnovana je 1902. godine, a svoj doprinos njenom osnivanju i radu dali su, pored ostalih znamenitih ljudi toga doba i Petar Kočić, Aleksa Šantić, braća Svetozar i Vladimir Ćorović, Ivo Andrić i mnogi drugi.

Inače, Glavni odbor SKPD Prosvjeta je u Istočnom Sarajevu 13. maja izabrao Desu Burazor-Aslanidu za poverenika u Štutgartu.

Desa Burazor-Aslanidu kaže da SKPD Prosvjeta "ne deli Srbe u svetu na Srbijance, Crnogorce, Bosance, Krajišnike, na levičare i desničare, na četnike i partizane, već okuplja one ljude koji srpsku kulturnu baštinu planetarno doživljavaju kao nedeljivu celinu i koji su spremni da urade nešto korisno za svoj narod, a zauzvrat ne traže ništa materijalno".

Podršku osnivanju odbora Prosvjete u Štutgartu dali su i predstavnici udruženja Morava i Radosti moja, a Desa Burazor-Aslanidu ističe da su dobrodošli svi koji podržavaju osnovnu ideju ovog društva i spremni su da doprinesu ostvarivanju osnovnog zadatka - očuvanju srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta u rasejanju i matici.

Zanimljivo je da je Prosvjeta tri puta ukidana, ali je četiri puta oživljavana i nastavila je svoju misiju očuvanja srpskog kulturnog i nacionalnog identiteta i danas je to jedan od osnovnih zadataka ovog društva koje nastoji da osnovne kulturno-prosvetne vrednosti neguje i prenosi mladim generacijama, bez obzira na to gde oni trenutno živeli.
 

2024 © - Vesti online