Utorak 10.10.2017.
13:54
Danas

Brnabić čekaju nezgodna pitanja o Rusiji

Tanjug
Premijerka Srbije Ana Brnabić

Kako Danas nezvanično saznaje, evroparlamentarci su pripremili niz pitanja koja će postaviti Ani Brnabić, a koja će se "najviše ticati vladavine prava, političkih sloboda, slobode medija, kao i  odnosa sa Rusijom".

"Očekuje se da će tradicionalno hrvatski poslanici, ali poslanici evroskeptičnih i krajnje desnih stranaka u EP postaviti i pitanja koja se neće odnositi samo na sam proces evropskih integracija i stanje u Srbiji, već i na širi domen", ističu sagovornici beogradskog lista.

Poznavaoci prilika navode da se posete zvaničnika različitih zemalja Odboru za spoljne poslove EP na dnevnom redu vode kao "razmena mišljenja" i da će premijerka Srbije imati na raspolaganju petnaestak minuta za uvodnu reč, nakon čega će uslediti poslanička pitanja. 

Premijerka Srbija Ana Brnabić izjavila je danas da će prilikom predstojeće posete Briselu razgovarati sa evropskim zvaničnicima o stavu Evropske komisije da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti i ponovila da na molbu Španije neće nositi pismo sa pitanjima u vezi sa stavom Komisije.

Na pitanje novinara šta piše u tom pismu Vlade Srbije koje neće odneti zbog odnosa sa Madridom, Ana Brnabić je rekla da je glavni stav da Evropska komisija mora biti jasno statusno neutralna.

Ona je rekla da je Evropska komisija potpuno u pravu kada kaže da poštuje Ustav Španije i teritorijalni integritet i da je isto takav i stav Srbije.

2024 © - Vesti online