Utorak 10.10.2017.
13:42
Danas

Danas: Muke SNS - kako "spustiti" Đilasa ispod 30 odsto?

www.mc.rs
Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas

Ako Vučić izgubi u Beogradu...

Prema tim izvorima, već neko vreme u najužem krugu predsednika SNS Aleksandra Vučića se razmišlja o ovoj opciji koja bi imala za cilj da se opoziciji onemogući dostizanje više od 30 odsto glasova na beogradskim izborima.

Kako je rečeno Danasu, konačna odluka još nije doneta, jer je još uvek nepoznato da li će Đilas biti kandidat opozicije ili ne. Prema procenama, ukoliko bi Đilas trčao trku za gradonačelnika, rezultat opozicionih stranaka koje bi stale u kolonu iza njega mogao bi da bude duplo veći od 16 odsto koliko je lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković osvojio na predsedničkim izborima, i da bi to moglo da ugrozi stabilnost vlasti naprednjaka i u Beogradu ali i u Srbiji.

Izvori navode da se sada sprema teren za eventualnu odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora tako što se u Skupštini Srbije izazivaju incidenti, svađe, izbacivanja sa sednica, nedostatak kvoruma za odlučivanje.

Vučić 4 godine napadao Dačića zbog Đilasa

Takva situacija u parlamentu mogla bi da bude opravdanje za raspisivanje novih izbora "kako bi se strasti smirile" uz priče da je opozicija nekonstruktivna i da joj je samo stalo do toga da u Skupštini pravi haos, koji građane Srbije košta. To će deo birača, procenjuju izvori, "progutati" kao opravdan razlog.

Interesantno je da je šef diplomatije i lider SPS Ivica Dačić u intervjuu za Kurir podsetio da je svojevremeno Aleksandar Vučić izgubio trku za gradonačelnika Beograda od Dragana Đilasa. S obzriom da su socijalisti tada podržali Đilasa jer su bili i u Vladi sa Demokratskom strankom, Dačić je rekao da se Vučić naljutio na njega i četiri godine ga zbog toga napadao.

2024 © - Vesti online