Utorak 10.10.2017.
11:58
Vestionline, Tanjug

U Prištini danas prva Parada ponosa

Tanjug
Prvi put i na Kosovu: Parada ponosa (Foto: Arhiva)

Parada će krenuti sa Trga Skenderbeg, u 11.30, i završiće se na Trgu Zahir Pajazit.

Pretpostavlja se da će prvoj gej paradi u centru Prištine prisutvovati razne ličnosti iz javnog i političkog života, ali ne i premijer Ramuš Haradinaj, iako je njegovo prisustvo na ovoj manifestaciji prethodnih dana intenzivno najavljivano.

Halil Matoši iz kabineta premijera potvrdio je da Haradinaj neće prisustvovati paradi, preneo je portal arbresh.info.

- Premijer ima puno obaveza i ne može da učestvuje na LGBT paradi - rekao je Matoši.

Iako je prva Parada ponosa u Prištini najavljena pre nedelju dana, ova manifestacija je izazvala različite reakcije stranaka, kosovskih intelektualaca i građana.

Stranke se uglavnom bune zbog toga jer smatraju da Paradu nije trebalo organizovati tokom kampanje za lokalne izbore koji će na KiM biti održani 22. oktobra.

Oni, naime, smatraju da ovu manifestaciju mnogi političari koriste da dobijanje političkih poena, piše prištinski Express. 

Fehmi Ferati, kandidat za gradonačelnika Mitrovice iz opozicionog pokreta Samoopredeljenje, na svom Fejsbuk profilu zapitao je pak zašto se Parada održava na Svetski dan mentalnog zdravlja. 

Polemike se uglavnom vode na društvenim mrežama, a prištinski mediji su sinoć dobili anonimno pismo od "revoltiranih građana" u kojem se učesnicima Parade preti smrću.

Pretnje su poslate mejlom uz poruku: "U ime morala ubijte nemoralne". 

- Pozivamo sve one koji žele dobro ovoj zemlji da 10. oktobra zbog Parade degenerisanih ostanu daleko od ovog marša ili će ih zadesiti ista sudbina kao i učesnike marša. Izvršene su pripreme da se jednom za svagda ugasi odvatnost društva - navodi se u toj poruci. 

Iz policije su za Koha.net saopštili da se na Kosovu "priznaje pravo na seksualnu orijentaciju i sloboda izražavanja sve dok se time ne dovode u pitanje prava ili slobode koje je garantovane Ustavom Kosova". 

- Policija uzima u obzir sve što može da se poveže sa odredjenom situacijom i posebno organizacijom dogadjaja ili manifestacija svake vrste. U skladu sa okolnostima koji karakteriše ovu manifestaciju policija je izradila svoj operativni plan u kojem je utvrdila sve operativne mere koje će biti preduzete u cilju nadgledanja i obezbeđivanja sigurnosti toka ovog događaja - navodi se u odgovoru policije. 

Ističe se i da je policija opredeljena da bude rigorozna u osiguravanju bezbednosti svih događaja za koje je dala dozvole kao i da predupredi bilo koje delo od bilo koga ko bi imao nameru ne prizna prava i slobode pojedinaca. 

Predviđeno je da na kraju parade budu održani kratki govori i kulturno-umetnički program. Inače, u prethodne tri godine u Prištini su održana tri marša LGBT populacije.

2024 © - Vesti online