Ponedeljak 09.10.2017.
16:47
Vestionline, Tanjug

"Sud BiH poslao istu poruku kao i Hag - dozvoljeno je ubijati Srbe"

A. Čukić
Niko nije odgovarao za zločine nad Srbima u Podrinju: Zoran Stanković

Stanković je za Tanjug ocenio da je Sud BiH, baš kao i Haški tribunal, doneo presudu kojom se, kako je rekao, dozvoljava Naseru Oriću da ubija Srbe "na način kako on to smatra i kako je radio u prošlosti".

- Ja to tako doživljavam, ali ne gubim nadu da će u mnogi imati moru jer su se ponašali nečasno i neprihvatljivo za ljude koji se bave ocenom i procenom nečije odgovornosti - uveren je Stanković.

Činjenica da za zločine nad Srbima u Podrinju tokom rata u BiH do sada niko nije odgovarao, smatra Stankovića zahteva ozbiljnu analizu, baš kao i način stvaranja Bosne i Hercegovine i događaji koji su usledili pre i posle toga. 

- Sve što je do sada rađeno i nacin na koji se ponašala Međunarodna zajednica i ljudi koji su predstavljali BiH suprotno je svim etičkim principima - smatra Stanković.

Najpoznatiji srpski patolog podseća da je prošle godine kao ekspert sudske medicine svedočio u sudskom procesu protiv Orića i da je radio obdukcioni nalaz ubijenog  Milutina Miloševića. 

Stanković navodi da je tada, dokazao da je Milošević zadobio ustrelnu ranu u levom lopatičnom predelu projektilom 7,65 koji se zadržao u trbušnoj duplji, kao i da je na glavi registrovao ranu promera oko 70 puta 40 milimetara sa utisnućem i prelomom kosti lobanje u obliku klina što je ukazivalo na udarac tvrdim predmetom kao što je kundak puške.

- Danas smo doživeli presudu koja predstavlja sve samo ne presudu za učinjene zločine na prostoru Bosne i Hercegovine - naveo je Stanković.

2024 © - Vesti online