Ponedeljak 09.10.2017.
11:22
Radio Slobodna Evropa

Ante Tomić: Hrvatska je danas luđa od Srbije

pixabay.com
 

- Živimo u dubokoj ekonomskoj krizi već godinama i ona postaje sve gora. Takođe, dogodilo se jedno strašno razočarenje demokratijom. U toj kombinaciji materijalne bede i razočarenja konvencionalnim demokratskim metodama, dobijate ono što se i inače dobija u takvim situacijama. Ljudi se užele nekakve diktature, postanu gnevni prema manjinama - dodaje on.

- To nasilje i netrpeljivost se, naravno, ne događa samo u Hrvatskoj, nije samo ekskluzivno hrvatski slučaj. Taj fašizam, tu mržnju prema drugima i drugačijima, nacionalnim manjinama, homoseksualcima, prema sirijskim izbeglicama, gledamo širom istočne Evrope - kaže Tomić.

- Mi u Hrvatskoj, u ovom trenutku, imamo jednu užasnu vlast, ali nemamo rezervno rešenje. Nemamo opoziciju koja bi mogla preuzeti vlast. Socijaledmokratska opozicija je u jednom takvom stanju, da čak ni ja, koji očajnički žudim za promenama, ne bih glasao za njih. Situacija je zapravo bezizlazna - tvrdi pisac iz Splita.

- Godinama se tolerisala pojava ustaštva, fašističke parole su se proglašavale starim hrvatskim pozdravom. Pre nekoliko godina sam mislio, a bilo me je sramota da priznam, da Hrvatska nije tako luda kao Srbija. Ali, danas, čini mi se da je Hrvatska luđa od Srbije. Mi imamo užasnije političke pojave nego Srbija u ovom trenutku i one su svakim danom sve snažnije i to upravo zato što je ta, tobože umerena vlast nekakvog desnog centra, toliko uplašena od tih radikala da se ne usuđuje da im se otvoreno suprotstavi - objašnjava Ante Tomić.

2024 © - Vesti online