Ponedeljak 09.10.2017.
09:14 >> 16:52h
Vestionline

Orić oslobođen optužbe za ratni zločin nad Srbima

Tanjug/Fena
Sud doneo oslobađajuću presudu: Naser Orić

Orića je Tužilaštvo BiH skupa sa drugooptuženim Sabahudinom Muhićem teretilo za ratne zločine počinjene 1992. godine na području Srebrenice. Prema optužnici, Tužilaštvo BiH teretilo je Orića, tadašnjeg komandanta, i Muhića, pripadnika Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti, pišu federalni mediji.

Predsedavajući Sudskog veća, Šaban Makusmić, rekao je da Tužilaštvo BiH nije van razumne sumnje dokazalo Orićevu i Muhićevu krivicu.

Portal avaz.ba dodaje i da se ispred Suda BiH nalazi i pedesetak građana Srebrenice i Žepe, ali i Majke Srebrenice koje su, kako se navodi, "sa oduševljenjem" dočekale odluku Suda u ovom predmetu.

Orić, kojeg Bošnjaci smatraju ratnim herojem, a Srbi zločincem, uhapšen je 10. juna 2015. u Bernu po poterniciji Srbije, na putu za Švajcarsku gde je trebalo da prisustvuje obeležavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

Srbija je poternicu za Orićem raspisala 2014, zbog sumnje da je počinio krivično delo ratnog zločina nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992.

Orića je Haški tribunal 2006. godine osudio za ratne zločine po jednoj tački optužnice na dve godine zatvora za indirektnu odgovornost za smrt sedam i mučenje 11 srpskih zarobljenika u periodu od 1992. do 1993. godine.

Nakon žalbe na presudu, Orić je 2008. proglašen nevinim, pošto je Apelaciono veće u Hagu tada zaključilo "da nema sumnje da su teški zločini počinjeni nad Srbima u Srebrenici u periodu od septembra 1992. do marta 1993, ali da "dokaz da su zločini počinjeni nije dovoljan za izricanje kazne pojedincu".

2024 © - Vesti online