Nedelja 08.10.2017.
20:00
rs.n1info.com

Vlada ćuti: Po zakonu mora da vrati plate, nije to povećanje

Tanjug
Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić

Zašto kažu povećanje, a misle na vraćanje?

Upravo je Vlada prilikom odluke o smanjenju plata i penzija nju i oročila do kraja 2017. Još je Aleksandar Vučić bio premijer kada je najavio da će plate i penzije do kraja godine biti znatno povećane.

"Iz našeg ugla veliko, a iz ugla našeg naroda, nikad nije dovoljno. Ali, svakako, najveće do sada", rekao je Aleksandar Vučić, predsednik Vlade, 1. maja 2017.

"Verujem da ćemo u naredne tri nedelje izaći s konačnim odlukama oko rasta plata i penzija", rekla je premijerka Ana Brnabić.

Kako danas reaguju penzioneri na obećanja koja stižu sa malih ekrana?

"Ono što kažu da će da nam povećaju, prvo neka nam vrate, a onda neka nastave tamo gde smo stali, a i to ne znam baš da l će biti brzo", kaže na to jedna penzionerka.

Zašto vlast kaže povećanje, a misli na vraćanje? I zašto više ne govore o tome da su i po Zakonu kojim su plate i penzije privremeno smanjene obavezni da ih vrate do decembra 2017

- Ali oni to nekako preskaču. Bilo bi normalno da su oni rekli "e ljudi, prošlo je vreme trajanja zakona, uradili smo to što smo uradili, dobro smo uradili, sad moramo da ispunimo obaveze koje nam dolaze po zakonu". Ali oni to ne rade, nego sve prikazuju kao neku svoju posebnu zaslugu i kao milost prema građanima Srbije - kaže Mijat Lakićević, urednik Novog magazina.

Gde je novac od ušteđenih plata i penzija?

Čist populizam, kažu i penzioneri sindikalci. "Kao neka licitacija, neko nadgornjavanje, ko će dati više ili ko zahteva da se da manje", navodi Mihajlo Radović iz Udruženja sindikata penzionera Srbije (USPS).

- Ma cilj toga su predstojeći izbori u Beogradu, a ako se ne osete sigurno, verovatno i parlamentarni. Da se daju ponovo neke penzije, za Beograđane samo, zamislite? Ma oni su specijalisti da posvađaju narod - ističe Mihajlo Radović (USPS).

Srpske javne finansije, ocenjuje Mijat Lakićević, nisu sposobne da izdrže povećanje od 10 odsto, a pita se i gde je završio novac od ušteđenih plata i penzija? Na reformu, tvrdi nije, jer su najveće trošadžije i dalje javna preduzeća.

2024 © - Vesti online