Ponedeljak 09.10.2017.
12:35
Vestionline

Živim zidom branili kardinala

EPA-EFE
Kardinal Pel dolazi u Prekršajni sud

Nakon pretresa, predstavnik pravnog tima Džordža Pela izjavio je da neke od optužbi koje se kardinalu stavljaju na teret "jednostavno nisu mogle da se dogode".

Odlukom suda Pela očekuje jednomesečno preliminarno saslušanje, predviđeno za mart sledeće godine, kada će pokušati da skine ljagu sa svog imena. Optužbe se odnose na ozbiljne seksualne prestupe, a koje su do temelja uzdrmale katoličku crkvu.

Kardinal je ranije obrazložio da privremeno napušta dužnost finansijskog načelnika u Vatikanu, a u četvrtak se pojavio na drugom pretresu od kako je optužen prošlog juna.

Iako se ispred sudnice pojavilo manje ljudi, nego tokom njegovog prvog pojavljivanja na sudu, kardinala je dočekala masa nezdovoljnih dok je ulazio i izlazio iz suda. Naravno, tu su bile i mnogobrojne novinarske ekipe.

Tokom pretresa, njegov pravni zastupnik - poznati advokat Robert Ričer, najavio je da će se njegov klijent braniti protiv svake optužbe sa kojom je suočen pred sudom. Advokat je izneo tvrdnju da je "nemoguće" da su se optužbe u istorijskom slučaju oko seksualnog napastvovanja u katedrali St. Patrik uopšte i dogodile.

- Besmislica je da je to uopšte moglo da se dogodi, to mora da se ispita - rekao je Rober Ričer i najavio da će to i dokazati na saslušanju zakazanom za 5. mart 2018.

Planirano je da se pred sud izvede desetine svedoka, među kojima će biti tadašnji članovi dečačkog hora, koji će na zahtev tužilaštva biti ispitani tokom preliminarnog saslušanja koje će trajati mesec dana.

Sud je obavešten da je najmanje 55 svedoka dostavilo pisana svedočenja policiji, ali je nejasno koliko će njih pravni tim kardinala Pela pozvati na unakrsno ispitivanje.

Pravo na odsustvo

Predstojeće suđenje ulazi sigurno u pravne anale u Australiji pošto će se na optuženičkoj klupi pojaviti, do sada, najviši rangirani predstavnik katoličke crkve pod optužbom za seksualna krivična dela. Da bi se pojavio na sudu, kardinal Pal je dobio pravo na odsustvo od Vatikana. Pre preliminarnog saslušanja, planiran je još jedan proceduralni pretres.

Na proceduralnom pretresu koji je održan prošle nedelje sud je odlučivao o detaljima unakrsnog ispitivanja. Advokat Ričer je najavio da će većina njihovih pitanja biti "kratka i jasna". Izjavio je da je od ključne važnosti da se veliki brojs svedoka pravilno pripremi za suđenje.

Prekršajni sudija Belina Volington odbila je zahtev advokata optuženog Pela da se unakrsno ispita pet svedoka koje su oni tražili, smatrajući da bi to bilo izvan onoga što je navedeno u njihovim pisanim izjavama, datim u policiji.

U sudnici, kardinal Pel je sedeo u društvu dve žene, među kojima je bila Katarina Li, njegova predstavnica za štampu. Tokom pretresa tiho im se obraćao, a sud mu nije postavljao pitanja. Kardinal i nije imao zakonsku obavezu da se pojavi u sudnici, pošto se radilo o proceduralnom pretresu, ali je ipak insistirao da tamo bude.

Tokom ulaska i izlaska iz sudnice Džordž Pel nije želeo da odgovara na pitanja predstavnika štampe. Jako policijsko obezbeđenje pomoglo je da se izbegnu ružne scene koje su viđene tokom njegovog prvog dolaska u zgradu sud. Policajci su napravili živi zid kako bi omogućili kardinalu da slobodno prođe, a odguravali su i masu novinara i kamermana koji su pokušavali da priđu kardinalu.

2019 © - Vesti online