Ponedeljak 09.10.2017.
00:11
J. L. Petković - Vesti

Srpski nokauti u kosovskom ringu (1): Udarci po kičmi glasača

Tanjug
Favorizuje Srpku listu: Marko Đurić

Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju, izričit je da je glas za Srpsku glas protiv raskidanja veza sa državom Srbijom.

- Pitanje je čiju podršku imaju oni koji "idu protiv" i gde leži njihova lojalnost - ponavlja političku poruku kojom je Beograd pre nekoliko meseci, uoči izbora za kosovsku skupštinu, delio srpske stranke na Srpsku listu i "Ramuševe Srbe".

Danas je Srpska lista u koaliciji sa Haradinajem!

Sukob programa

Đurić objašnjava da nije samo reč o sukobu programa, vrednosti, odnosa prema politici, životu, Kosovu i Metohiji i Srbiji. Nažalost, u kampanji kandidati najmanje govore šta će uraditi za sugrađane. U Kosovskoj Mitrovici se, na primer, dolazak legendarnog vaterpoliste Aleksandra Šapića pretvorio u cirkus.

Decenije napetosti

Tatjana Lazarević ističe da su Srbi na Kosovu decenijama unazad u atmosferi napetosti.

- Od početka briselskog procesa u stalnim smo izbornim kampanjama. Što za srpske državne izbore, koji se čak ne organizuju na isti način kao i u Srbiji, što za kosovske koji ih prate, a opet - ni oni ne protiču na isti način kao u albanskim sredinama. Srbi su u epicentru napetosti, a suštinski bez istinskog prava glasa. Bojim se da će upravo za ove izbore situacija u srpskim sredinama kulminirati - zaključuje ona.

Dok je u kancelariji Olivera Ivanovića, kandidata GI SDP, deci delio autograme, napolju se okupila grupa u kojoj su bili i pojedini radnici ustanova države Srbije (neki od njih su kazali da su došli na poziv predstavnika Srpske liste) sa transparentima "Žuti lopovi", "Gangula, sad si se setio Kosova" i sličnim. Otkad su Ivanoviću i Dragiši Miloviću, kandidatu opcije Zajedno za Zvečan, u julu zapaljeni automobili, u gradu na Ibru se znalo da je to početak kampanje i jasna poruka da se "ne igra sa Srpskom listom".

- Ako ovakav incident imamo u julu, u oktobru će biti ubistvo - rekao je tada Milović, a njegove reči obistinile su se 28. septembra kada je nasilno oduzet mladi srpski život.

Kandidati koji ne pripadaju Srpskoj listi masovno su povlačili kandidature. Među njima je i dr Zoran Spasojević, koji je tek posle verifikacije izborne liste SDP, kada je nemoguće povući kandidaturu, odlučio da odustane i pozvao građane da glasaju za Srpsku listu!

- Bio sam predsednik opštine i učestvovao na izborima, ali ovo je nezabeleženo - ocenio je za "Vesti" dr Dragiša Milović, kandidat za gradonačelnika Zvečana.

I mediji su se našli u centru političkog karambola. Prvi dan kampanje Srpska lista objavila je sirov materijal pravo iz kamere RTK2 (na srpskom) i do danas nije objašnjeno kako je došla u posed tog videa.

- Težište napetosti i pritiska o kojem kandidati i njihovi simpatizeri sve glasnije govore je na severu Kosova i plašim se dana koji predstoje do glasanja. Atmosfera je vrlo negativna, a iz Kosovske Mitrovice odlaze porodice koje žele da im deca žive u sigurnijoj i pristojnijoj sredini. Policija i tužilaštva ne rešavaju prijavljene slučajeve, iako je evidentno da su svi dosadašnji incidenti opasno podigli tenzije - ocenjuje Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev.info.

Otkaz za kandidate

Sve optužbe Srpska lista najoštrije demantuje i navodi da je reč o izmišljotinama onih koji nemaju šta da ponude građanima. Tvrde da Ivanović "bezočno laže" i da su njihovi kandidati "pravi profesionalci koji neće interese srpskog naroda prodavati".

Za razliku od Severa, gde se oni ucenjeni još ne usuđuju da za medije govore o pritiscima koje su preživeli, južno od Ibra izgleda da su prevazišli taj strah. Doduše, Samostalna liberalna stranka Slobodana Petrovića odmah je rekla da neće imati kandidata za gradonačelnika Gračanice jer ne mogu da ga zaštite. Podsetili su da je za prošle izbore šestoro kandidata sa njihove liste dobilo otkaz iz javnih institucija jer nisu hteli da odustanu od kandidature.

Međutim, Goran Marinković i Aleksandar Rakić, dvojica radnika Privremenog organa opštine Vitina (opštine u srpskom sistemu), čak su uspeli da pobede. Oni su u septembru dobili otkaze jer su se kandidovali ispred GI Aktiva građanska Srbija, čiji je Marinković predsednik. Organizovali su se i zajedno s pristalicama više od deset dana blokirali zgradu Opštine Vitina, a 4. oktobra im je stiglo rešenje da se vrate na posao.

Sutra - Srpski nokauti u kosovskom ringu (2): Kriminalci u stranačkim uniformama

2024 © - Vesti online