Nedelja 08.10.2017.
09:27
Politika

"Kvebek i Škotska mogu, Kosovo i Katalonija - ne"

Tanjug
Ustav jasan u slučaju Kosova i Katalonija: Tibor Varadi

Komentarišući za list stav Evropske komisije po kome Katalonija i Kosovo nisu za poređenje akademik Tibor Varadi je naveo da paralela između Katalonije i Kosova nije jednostavna ali nije ni bez osnova.

- Ako bi se građani Kvebeka ili Škotske putem referenduma izjasnili za nezavisnost, to bi bila jedna opcija dozvoljena ustavom. Ustav Španije i Ustav Srbije ne poznaju takvu mogućnost - i po tome su Kosovo i Katalonija istovrsni slučajevi. Činjenica je da Španija (i time za sada i Katalonija) unutar EU nema relevantnost kada je reč o proglašavanju nezavisnosti. Pripadnost EU ima, naravno, brojne pravne posledice, no ne vidim kako bi pripadnost EU mogla da utiče na međunarodnopravnu procenu proglašavanja nezavisnosti - ističe profesor Varadi.

Zvaničnici Evropske komisije rekli su ranije da je Katalonija unutrašnje pitanje Španije, članice EU, i da se ne može porediti sa "slučajem Kosova" o čijem je jednostranom proglašenju nezavisnosti 2008. godine Savet ministara EU zauzeo stav da je to "jedinstven slučaj" koji ne može poslužiti kao presedan.

2024 © - Vesti online