Nedelja 08.10.2017.
05:00
Vestionline, dnevnk.rs

Otkriveno zbog čega su izumrli dinosaurusi?

pixabay.com
 

Nova studija objavljena u časopisu Scientific Reports, tvrdi da je izumiranje izazvano oslobađanjem više od 200 milijardi galona rastopljene lave na području nazvanom "Sibirske zamke". 

Naučnici su u kamenu pronašli šiljke za znatnom količinom nikla - elementa koji je formirala vulkanska magma - iz perioda poznatog kao Veliko permsko izumiranje, u zemljama širom sveta, uključujući Kinu, Izrael i Mađarsku. 

Ali ono što je planetu Zemlju dovelo do ivici nenaseljenosti, bila je gromna zapremina sumpor dioksida i ugljen-dioksida koji su pušteni u atmosferu. Najpre se Zemlja ohladila za nekoliko stepeni da bi se potom zagrejala što je pokrenulo kisele kiše. 

Majkl Rampino, geolog iz Njujorka i jedan od autora studije, rekao je da su sibirske vulkanske erupcije i srodni fenomeni, očigledno emitovali isparenja bogata niklom u atmosferu, odakle su se raširila celom planetom. 

- Istovremeno, eksplozivne interakcije magme sa starijim ugljeničkim naslagama mogle su puštati velike količine ugljen-dioksida i metana, dva gasa uzročnika fenomena staklene bašte, što bi objasnilo intenzivno globalno zagrevanje zabeleženo u okeanima i na kopnu u vreme masovnog pomora - objasnio je Rampino. 

Topli okeani su postali siromašni kiseonikom, štoje doprinelo izumiranju mnogih oblika života u moru, dodao je on. 

2024 © - Vesti online