Nedelja 08.10.2017.
05:30
Miss7

Čistila je lice maslinovim uljem 5 dana: To je moja najgora odluka, evo i zašto!

pixabay.com
Nezaobilazno u kuhinji, ali - da li je maslinovo ulje dobro i za negu kože lica?

"Koža bez mitisera, nahranjena, osvežena, glatka... Tako se na forumima i blogovima opisivala metoda čišćenja lica maslinovim uljem.

Kako u poslednje vreme sve više mojih poznanica koristi neke prirodne metode ulepšavanja i domaće maske za lice, kao i mali Mujo za Turcima sam krenula po svoju kapljicu zdravlja. Prva stanica? Metoda čišćenja lica maslinovim uljem", započinje svoju priču Kristina, novinarka portala miss7, koja je odlučila da se baci na isprobavanje prirodne kozmetike.

"Da se razumemo, maslinovo ulje je proizvod koji koristim gotovo svakodnevno u ishrani (dečko Dalmatinac), a leti kao omiljenu mazalicu za telo, za brže tamnjenje kože. Ali, nikad nisam koristila maslinovo ulje na koži lica. Ten mi po prirodi nije problematičan, čak i za vreme PMS-a je sve pod kontrolom. Eventualno mi se koža isušuje kako dolaze hladniji dani.

Da bih na vreme sprečila ljuštenje kože, odlučila sam da posegnem za spomenutom metodom u koju se kunu blogerke. Prvo veče sam nanela nekoliko kapi prirodnog maslinovog ulja na tupfer i krenula u bitku s odstranjivanjem šminke. S lakoćom sam skinula i dva sloja korektora, olovku za obrve i svu fasadu koju koristim svakodnevno (inače, popularni no make up make up, koji ti toliko začepi pore da je oksimoron samom sebi).

Ali, samo čišćenje maskare sam izbegla kako mi ulje ne bi došlo na površinu kontaktnih sočiva. Kožu sam zatim očistila micelarnom vodom i stavila hidratantnu kremu i baš sam bila super. Dok dečko nije došao kući i zaključio da mirišem na šopsku salatu! Prilično detaljan opis za osobu koja inače ne razlikuje miris vanile od mirisa dezodoransa iz supermarketa!

Zanemarila sam njegove komentare i zaspala u miru, veseleći se sutrašnjem danu i svojoj mekoj koži koja već ima prirodnu podlogu. Sledećeg jutra: koža mekana, uopšte nije masna kako sam pretpostavila, ali i jedna potkožna bubuljica. To su sigurno hormoni, pomislim u sebi. Kada sam u redakciji ispričala svoje iskustvo s maslinovim uljem, koleginice su se stvarno zainteresovale i zaključile kako se i njima sviđa metoda, ali da prvo probam na svojoj koži kroz nedelju dana.

Zašto da ne?

Celog dana mi je koža bila u dobrom stanju, a šminka postojana, a kada sam uveče došla kući, postupku skidanja šminke ovim uljem sam dodala i masažu.

Čula sam da je i to dobro, s time da sam sada preskočila stavljanje hidratantne kreme jer mi je sad bila suvišna. I opet sam zaspala i sledećeg dana se probudila sa - 4 potkožne bubuljice!

pixabay.com
Eksperiment završen zbog pojave potkožnih bubuljica

Umesto ulju, pripisala sam ove pojave ishrani koja je u tom trenu bila sve, samo ne izbalansirana. Dan je prošao okej, sve dok predveče nisam primetila još nekoliko novih manjih bubuljica na licu. Pojačala sam količinu maslinovog ulja na tupferu kako bih očistila kožu koja je očigledno u nekoj lošoj fazi. Ali je savršeno hidrirana!

Pete večeri sam zaključila: možda je problem ipak u ulju, a ne u činjenici da pojedem dve kockice čokolade posle ručka.

Moj eksperiment od nedelju dana ipak nije uspeo, jer jednostavno nisam mogla da dopustim da se još jedno jutro probudim sa ovakvim tenom. Koža mi je bila mekana i puna bubuljica, a potencijalni novi mitiseri samo traže mesto gde će se "izleći".

Maslinovo ulje? Nećemo se više družiti, osim u šopskim salatama. Zaista mi nisu jasni oni silni zaključci koji kažu kako maslinovo ulje može da koristi baš za svaki tip kože. Moja koža očigledno za to nije čula. I ne slaže se!

Čini se da ću se ipak vratiti svojim starim metodama nege kože koje možda nisu najprirodnije, ali mi sasvim sigurno neće podariti kožu dostojnu prosečne 13-godišnjakinje", zaključila je Kristina.

2024 © - Vesti online