Petak 06.10.2017.
13:09
b92.net, Vestionline

"Draga deco, za domaći nacrtajte Hitlera"

youtube.com/FOX 5 Atlanta
SAD ima čudan način edukacije dece: Nacrtajte Hitlera...

Učiteljica skole "Šilo", u okrugu Gvinet i američkoj državi Džordžiji, dala je deci domaći zadatak kao deo projekta na kome su radili u okviru kursa društevnih nauka. 

Zadatak je glasio: 

"Godina je 1935. a vama je dat zadatak da osmsilite maskotu koja će predstvaljati Nacističku partiju na njenim političkim skupovima. Setite se šta ste sve naučili o Hitleru i Nacističkoj partiji. Nacrtajte raznobojnu ilustraciju maskote. Dajte maskoti ime. Napišite objašnjene zašto je vaša maskota izbrana da predstavlja Nacističku partiju." 

Roditelj Džejmi Braun kaže da je bio šokiran kada je video šta njegovo dete trba da uradi za domaći, i dodaje da je takav zadatak posebno neprikladan kada se imaju u vidu trenutne međurasne tenzije u SAD. 

- Ne mogu ni da zamislim šta su osetili učenici jevrejskog porekla kad su dobili zadatak da crtaju nešto što apsolutno ponižavajuće za njihov narod, a možda i za njihove porodice - kaže Braun. 

Još jedan od roditelja koje se javno usprotivio ovome, Tojka Voler kaže da je mislio da je reč o šali, kada joj je ćerka rekla šta treba da uradi za domaći. 

Prosvetne vlasti okruga Gvinet saopštile su da lekcije o Nacizmu i Holokaustu jesu deo školskog programa, ali da zadatak crtanja nacističke maskote nije kao ni da ga oni nikada ne bi odobrili. 

Oni su naveli da je zadatak potpuno neprikladan i da je za njega isključvo odgovoran nastavnik koji ga je zadao.

2019 © - Vesti online