Četvrtak 05.10.2017.
15:02
Vestionline

Džihadisti na mukama: Ruski bombarderi nemilosrdno "udaraju"

EPA/Sergei Ilnitsky
Ruska avijacija već dve godine uspešno sprovodi operacije u Siriji

- Rusko vazduhoplovstvo uništilo je najveće skladište municije Tahrir al Šama blizu Abu Duhura, u pokrajini Idlib - rekao je u saopštenju glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov, prenosi hrvatski Indeks.

U tom skladištu, smeštenom duboko u unutrašnjosti, bilo je "više od 1.000 tona municije", naročito artiljersijske, navodi isti izvor.

Ova informacija objavljena je pošto je ruska vojska u sredu izvestila da je teško ranila vođu Tahrir al Šama, Mohameda al Džulanija, utvrdivši da je on u "kritičnom stanju", što je džihadistička grupa, koja se pre nazivala Fronta al Nusra, negirala.

Ipak, u četvrtak je rusko ministarstvo obrane ponovilo da su povrede Mohamada al Džulanija teške i da je "u komi", te da je to "unelo nemir među teroriste u čitavom Idlibu".

Prema rečima generala Konašenkova, rusko vazduhoplovstvo izvelo je i vazdušni napad na skup džihadističkih vođa, ubivši 49 boraca, među kojima i sedam komandanta Tahrir al Šama u pokrajini Idlibu.

Ruska vojska koja deluje na strani režima Bašara al Asada već je u sredu saopštila da je ubila 12 komandanata te džihadističke koalicije, među njima i Džulanijevog najbližeg saradnika.

Tahrir al Šam je u julu 2014. objavio prekid veza s Al Kaidom. Njegovi pripadnici uglavnom su Sirijci, a nove članove uspešno privlači izdašnom financijskom podrškom i boljom organizacijom.

Više od 330.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni od početka sirijskog sukoba 2011.

2024 © - Vesti online