Četvrtak 05.10.2017.
12:32
Vestionline

Sve više srpskih građevinaca u Nemačkoj

M. Todorović
Foto: Ilustracija

Prema podacima, nemačkog Biroa za rad, prosečna iskorišćenost kvote je 18 odsto viša nego godinu dana ranije. Od juna 2017. godine iskorišćenost kvote kontinuirano premašuje 90 procenata. Najveće iskorišćenje kvote bilo je u junu i septembru 2017. godine, kada je iznosilo 2.626, odnosno 2.659 zaposlenih mesečno.

Povećanje iskorišćenosti kvote rezultat je velikog broja aktivnosti PKS na podsticanju saradnje srpskih i nemačkih građevinskih preduzeća, ali i uvođenja elektronskih procedura za podnošenje zahteva za detašman. U nameri da dodatno unapredi efikasnost prijema i obrade dokumentacije PKS je uvela mogućnost elektronskog podnošenja zahteva i potrebne dokumentacije.

U detašmanskoj 2017/2018. godini (1. oktobar 2017. - 30. septembar 2018.) odobrena kvota za poslodavce iz Srbije je 2.770 radnika.

Za učešće u raspodeli utvrđenog maksimalnog broja detaširanih radnika može da se prijavi privredni subjekt čije je sedište u Srbiji, a registrovan je za obavljanje delatnosti za koje se raspoređuje kontingent zaposlenih.

Takođe, treba da ima registrovano predstavništvo ili poslovnu jedinicu u SR Nemačkoj ili potvrdu nadležnog organa da je pokrenulo postupak otvaranja predstavništva.

PKS, od 1. oktobra 2016. godine, na osnovu Zaključka Vlade Srbije i Rešenja Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, obavlja poslove raspodele kontingenta zaposlenih po osnovu Ugovora o izvođenju radova u Nemačkoj.

Poslodavcima koji na nemačka gradilišta upućuju više od pet radnika, Komora pruža i uslugu administriranja dokumentacije za izdavanje viza.

2024 © - Vesti online