Petak 06.10.2017.
00:30
A. Šišić - Vesti

Bolesti prljavih šaka: Ruke kao izvor zaraze

pixabay.com
Koliko često perete ruke?

Ljudi koji ne vode računa o higijeni ruku najčešće obole od crevnih infekcija. Tokom letnjih meseci broj bolesnika raste jer toplota pogoduje mikroorganiznima koji vrebaju . Ubrzo osoba dobija dijareju, mučninu i nekontrolisano povraća.

Hepatitis A se takođe prenosi rukama, tačnije fekal-oralnim putem. Ako nakon odlaska u toalet čovek nije temeljito oprao šake, ovaj virus može da mu napravi pakao od života. Hepatitis uništava ćelije jetre i može da izazove brojne zdravstvene probleme.

Neman zvana ešerihija

Ešerihija koli je neman koja takođe vreba sa prljavih ruku. Najbolja preventiva ove boljke je higijena. Lična higijena, pranje ruku, ali i detaljno pranje namirnica poput povrća i voća mogu sprečiti unošenje ešerihije koli u organizam. Ova bakterija najčešće izaziva upalu bešike, ali ukoliko se ne leči može da se proširi na bubrege.

Mališani najčešće mogu da "zarade" gliste. Igranje u parku, pesku ili blatu i nesvesno dodirivanje usana decu dovodi u veliku opasnost. Crvići brzo naseljavaju creva mališana. Mogu da se otkriju u stolici deteta, jer je nekad moguće da se vide golim okom. Simtomi su svrab oko anusa, bolovi u stomaku kao i promene u apetitu.

Ako osoba kija i kašlje ona može da razboli sve one koji borave u njenoj okolini. Pranje ruku je izuzetno važno kako bi se sprečila moguća zaraza. Bolesnik putem kapljica koje je "izbacio" širi oboljenje, one padaju na tlo, stolove i stolice pa se infekcija može preneti i dodirivanjem zaraženog predmeta, a zatim nesvesnim diranjem usana.

Spas je u toploj vodi

Temeljno pranje isključivo toplom vodom i sapunom veoma je važno. Brojna sredstva za suvo pranje ruku kao i pranje hladnom vodom često ne mogu da unište pojedine bakterije poput klostridije. Vlažne antibakterijske maramice takođe ne mogu da zamene višeminutno trljanje šakom o šaku ispod mlaza vode.

2024 © - Vesti online