Četvrtak 05.10.2017.
19:55
B. Simonović - Vesti

Žestok raskol u crnogorskoj vlasti: Rektorka smenjena, ministar podneo ostavku

printscreen/Portal Antena M
Radmila Vojvodić

Dogodilo se ono što je mesecima "visilo u vazduhu". Pokazalo se da je rektorka sebi iskopala raku onog trenutka kad se suprotstavila naumu vlade da u Beranama zadrži i organizuje nastavu na Višoj medicinskoj školi. Pripremljen joj je "svilen gajtan" istog trena kad je počela da opstruiše tu odluku.

Kabinet Duška Markovića je najpre zamenio svoje predstavnike u Upravnom odboru Univerziteta i pribegao smeni Vojvodićeve čim je obezbedio većinu u tom telu, ne čekaju saglasnost Senata u kojem, po svemu sudeći, takva odluka ne bi dobila potrebnu većinu:

Osim troje članova Upravnog odbora koji su se, uprkos pritiscima i pretnjama kojima su, kako tvrde, bili izloženi, javno usprotivili i glasali protiv smene Radmile Vojvodić, uz smenjenu rektorku stalo je 55 profesora koji su potpisali peticiju podrške. Peticiju je potpisao i Janko Ljumović, aktuelni ministar kulture u Vladi Crne Gore, koji je odmah potom podneo ostavku i napustio vladu.

Političko nasilje

- Želim jasno i glasno da kažem da se ovde ne radi o ličnom sukobu rektora i premijera, niti o partijsko-političkom sukobu, kako je to fabrikovano u javnosti. Radi se o bezakonju i političkom nasilju vlade i njenih komesara prema Univerzitetu Crne Gore. Smena je pravno neutemeljena, što sve govori o kredibilitetu Upravnog odbora, ministra prosvete, pa i o kredibilitetu premijera Duška Markovića - kazala je smenjena rektorka, komentarišući prvi ovakav potez vlasti u dosadašnjoj istoriji ovog univerziteta.

2024 © - Vesti online