Sreda 04.10.2017.
20:00
Vestionline, Tanjug

"Je li sad i Preševo specifičan slučaj? Ne možemo više ćutati..."

Tanjug
Kad je Srbija u pitanju, sve je "specifičan slučaj": Ivica Dačić

- Iskreno da vas pitam - kako bi izgledala ta poseta? Da li možemo ćutke da pređemo preko optužbi i uvreda i laži koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hvatskoj - upitao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara.

On je na prijemu u Ministsrtsvu spoljnih poslova rekao da predsednik Srbije sigurno ne bi išao u posetu protokolarnog karaktera, nego da probamo da rešavamo probleme.

- Sto puta smo rekli Hrvatima - manite se optužbi iz prošlosti, hajde da formiramo telo koje će se baviti otvorenim pitanjima iz prošlosti, a da gledamo sadašnjost i budućnost - ukazao je ministar spoljnih poslova.

Navodi i da su ga novinari pitali da li se oseća odgovornim za odlaganje posete zbog rečnika koji koristi i istovremeno je upitao šta on kao ministar spoljnih poslova Srbije treba da radi.

- Ministar sam spoljnih poslova Srbije - nisam na izboru za mis sveta pa da želim mir u svetu, a nisam ni mislilac sa Tibeta koji treba da govori o svetskim problemima - kazao je Dačić.

Ministar je rekao da se tako ponaša i EU, koja ništa konretno ne kaže kada treba nešto da kaže o Srbiji. Navodi da "čeka Maju Kocijančić i onog drugog zvaničnika EK..." koji su rekli da je Kosovo specifičan slučaj.

- Jel sad i Preševo poseban slučaj. Sve su posebni i specifični slučajevi kada je Srbija u pitanju. Oglasite se nekad kada neko priča laži o Srbima i Srbiji - istakao je Dačić.

Upitao je kako to predsednik Srbije može da ode u Zagreb i da sluša o velikosrpskoj agresiji, a da ne pita predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović "gde je 400.000 Srba koji su 1991. godine živeli u Hrvatskoj".

- Predsednik da ide u posetu, a oni će da usvajaju zakon u kojem optužuju Srbe iz Hrvatske da su izvršili velikosrpsku agresiju. Kakvo je to licemerje - naglasio je Dačić i poručio da možemo da budemo najveći priatelji, "ali za to je potrebno dvoje".
 

2024 © - Vesti online