Sreda 04.10.2017.
16:56
Vestionline, Tanjug

Danas je Svetski dan životinja

pixabay.com
Životinje - najbolji prijatelji ljudi

Za sve ljubitelje i zaštitnike životinja, ovaj dan je prilika da se glasno založe za prava životinja i skrenu pažnju javnosti na potrebu zaštite ugroženih vrsta kojih je sve više, poput polarnih medveda, tigrova, slonova, nosoroga, orangutana... 

Povodom dana životinja, aktivisti za zaštitu prirode podsećaju na neke zanimljivosti vezane za životinjski svet.

Tako, krave muču s posebnim "akcentom" u zavisnosti od oblasti iz koje dolaze, a slepi miševi uvek skreću ulevo kada izleću iz pećine. 

Zebre su zapravo bele sa crnim prugama, nikad obrnuto, flamingosi mogu da jedu samo ako im je glava okrenuta naopako, dok kvakanje patke nikad ne odijekuje, ma gde se ona nalazila.

I niko ne zna zašto je to tako.

Ovo su samo neke od neverovatnih činjenica koje dokazuju koliko su životinje divna stvorenja i koliko njihovo prisustvo na planeti obogaćuje sam čovekov život, ističu aktivisti, upozoravajući na bespoštednu ekspoataciju prirodnih resursa zbog koje životinje gube svoja staništa. 

Oni podsećaju da su nam životinje prijatelji i "cimeri" na ovoj planeti i da je naša odgovornost da ih zaštitimo. Svetski dan životinja proglašen je 1931. na konvenciji ekologa u Firenci da bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. 

Za Svetski dan životinja izabran je 4. oktobar, dan svetog Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja.

Otada je Svetski dan životinja postao dan prisećanja i odavanja počasti svim životinjama, s posebnim naglaskom na ljude koji vole i poštuju životinje.

2024 © - Vesti online