Sreda 04.10.2017.
21:55
Z. M. - Vesti

"Vesti" u Beču na predstavljanju regionalne agencije za razvoj Istočne Srbije

Z. Mirković
Predstavili sedam opština i jedan grad: Konstandinović i Jeremić

Vladan Jeremić, direktor RARIS-a i Boban Kostandinović, projekt menadžer naveli su da je iz godine u godinu sve više otvorenih firmi u ovom delu Srbije čiji su vlasnici iz dijaspore.

Z. Mirković
Prisutni su čuli konkretne predloge

Država daje podsticaje

Boban Kostandinović projekt menadžer koji se u RARIS-u bavi pre svega srednjim i malim preduzećima preneo je da je država u prethodne četiri godine značajno povećala podsticaje za privredu. Predstavio je programe za podsticaj preduzetništvu i podvukao da ista pravila važe za strane i domaće ulagače.

Što se zalaganja RARIS-a za dijasporu tiče, izrađen je investicioni vodič sa pregledom uslova poslovanja i primerima dobre prakse u istočnoj Srbiji. RARIS je organizovao više skupova za dijasporu u regionu i pet godina uporno radi na pomoći dijaspori da se bolje snađe u otadžbini i shvati da je najbolji biznis u Srbiji.

Jeremić i Kostandinović su istakli da je prednost pripadnika dijaspore što su, tokom života u inostranstvu, upoznali novi mentalitet, sklapali kvalitetne kontakte, a za dobar posao je potreban samo jedan dobar kontakt. Firme povratnika, prema njihovim rečima, zahvaljujući kontaktima, svoje proizvode iz Srbije izvoze.

Takođe su ukazali da su povoljniji uslovi poslovanja u Srbiji, jer je manje konkurencije, a i u našoj zemlji gotovo da nedostaje sve.

Jeremić je naveo da RARIS predstavlja sedam opština i jedan grad, odnosno obuhvata borski i zaječarski okrug.

Istočna Srbija je, prema njegovim rečima, zanimljiva za ulaganja zbog povoljne lokacije u srcu Balkana, nadomak granice sa EU. Takođe je za investitore veoma zanimljivo što su značajno niži operativni troškovi u poređenju sa EU, a ujedno postoji kvalifikovana i prilagodljiva radna snaga sa relativno niskom cenom rada, objasnio je on.

Isto tako, naglasio je, kvalitetno poslovno okruženje u Srbiji uz sistem podsticajnih mera koje daje država.
 

2024 © - Vesti online