Sreda 04.10.2017.
19:30
B. Božin - Vesti

Erdogan zamenio Trampa

Tanjug/AP
Drži se, Nemačko: Ljutiti Erdogan

Na tom neslavnom mestu "prvog strašila" se donedavno nalazio američki predsednik, zbog njegovog plana da uvede carine na veliki broj uvoznih artikala, ali je lista stvarnih i izmišljenih problema izuzetno dugačka. Još do pre kratkog vremena pisalo se da opasnost za privredu leži u Kini i njenoj ogromnoj proizvodnji, zatim skupoj nafti i gasu iz Rusije i tako dalje...

Ostalo je otvoreno pitanje da li Tramp trenutno nema vremena da sprovede svoje reforme jer se bavi poništavanjem zdravstvenih reformi svog prethodnika Baraka Obame ili su one namenjene samo da uspore američki uvoz iz Kine, u svakom slučaju, na njegovom mestu našao se sada turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

U Turskoj je aktivno više od 6.800 nemačkih firmi - i gde god može da im naudi, to vlast u Ankari i čini, procena je mnogih privrednika. Tako, na primer, od početka 2016. godine Turska pri uvozu električnih uređaja ne zahteva više samo standardni EU sertifikat, već traži i dodatne, kojima se strogo kontroliše datum izdavanja.

Osim toga, Turska više ne dozvoljava rutinski uvoz nemačkih proizvoda koji u nju ulaze preko neke druge zemlje EU, već zahteva dodatnu papirologiju koja usporava tok robe i odvraća uvoznike zbog komplikovanog procesa. Ukoliko na nemačkim proizvodima piše da je u proizvodnji korišćen materijal iz trećih zemalja, na primer Meksika, turski carinici zahtevaju da se na nju plati carina.

Mere kao ove su verovatno posledica zahladnelih političkih odnosa između dve zemlje, ali izvoznici smatraju da je klima na svetskim tržištima trenutno zamućena, jer je sve više protekcionističkih mera, regulativa i prepreka slobodnoj trgovini u čitavom svetu. Predsednik Industrijske privredne komore nemačke Folker Trajer navodi da je u toku 2016. godine širom sveta uvedeno preko 410.000 novih propisa u oblasti carina i trgovine.

"Neizvesnost koju donose nova pravila i povećana izvozna birokratija, dovešće do značajno povećanih administrativnih troškova", kaže Trajer. Ovo bi moglo da ukoči nemačku privredu, čiji uspeh leži upravo u snažnom izvozu, jer kupovna moć Nemaca u poslednje vreme ne raste, kažu stručnjaci.

2024 © - Vesti online