Sreda 04.10.2017.
10:51
rs.n1info.com

"U Skupštini Srbije vlada 'tiranija većine'"

A. Čukić
Predsednik Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije (Foto: Arhiva)

Ako parlament ne kontroliše Vladu...

Dugo građani gledaju skupštinu sa dozom zabrinutosti, kaže Marjanović, ili im je sve postalo i tragikomično, što je velika šteta za instituciju parlamenta jer politička kultura koju on treba da neguje odavno je nestala i to nije dobra slika.

- Dešavale su se i nepotrebne drame, i govor mržnje i krajnje neprimeren način razgovora za instituciju kakva je parlament, a to u velikoj meri zavisi od predsednika i predsedavajućih čiji je najvažniji zadatak da održe nivo, omoguće argumentovanu raspravu - rekla je ona za N1.

- Gojković je sve više zastupnik principa poznatog u istoriji i političkoj teoriji kao "tiranija većine" - smatra poslanica Demokratske stranke.

- To što je jedna stranka na jednim izborima dobila većinu ne znači da oni koji su dobili manje ne mogu da imaju ravnopravna prava. Ustav grantuje svim poslanicima da imaju jednaka prava i izlažu svoje programe, a očigledno to nije slučaj u skupštini - dodala je ona.

- Od parlamenta zavisi da li će vlada biti kontrolisana, a ako parlament ne kontroliše vladu onda ni vlada neće raditi posao kako treba. Iz parlamenta proizlaze svi problemi, ako on ne funkcioniše. Ako se u parlamentu ne primenjuju zakoni i ne radi efikasno, onda čitava država i čitavo društvo imaju problem - zaključuje Vesna Marjanović.

Krstić neprimereno hvalio Vučića, pa ušao u UO RTS

Komentarišući imenovanje Nebojše Krstića u Upravni odbor RTS, Marjanović je rekla da će skupštinski Odbor za kulturu i informisanje pratiti njegov rad.

- U tom imenovanju problematično je to što mu je prethodio dugi period krajnje neprimerenog hvaljenja Aleksandra Vučića i SNS, a ideja je da u takvim telima sede nepristrasni predstavnici -  istakla je Marjanović.

2023 © - Vesti online