Sreda 04.10.2017.
09:55
Vestionline

Nigerijac o Splitu: Ovo je Afrika, samo ima struju

pixabay.com
Split

"Danas sam u Splitu, u Hrvatskoj. Ukratko, Afrika sa strujom", napisao je na tviteru uz fotografiju jedne ulice u Splitu.

Usledila je lavina negativnih komentara, krenuo je niz rasprava na društvenim mrežama, međutim, iako je neke ova objava duboko pogodila, činjenica je da su neki delovi Afrike uspeli da se ekonomski razviju i da će se, kako stvari stoje, taj trend nastaviti i u budućnosti, dok Hrvatska stoji u mestu, piše Indeks.

"Kako se danas 'čudimo' Češkoj i Slovačkoj, možda ćemo se za 10, 20 ili 30 godina čuditi da je pola Afrike bogatije od Hrvatske", piše portal.

Navode se podaci Međunarodnog monetarnog fonda, gde je BDP po stanovniku, prema paritetu kupovne moći u Hrvatskoj prošle godine iznosio 24.053 američka dolara.

Sejšeli, mala afrička zemlja koja ima manje od 100.000 stanovnika i slično kao i Hrvatska, živi od "sunca i mora" imala je prošle godine BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći 29.155 dolara. Znači, oni su ih već prestigli.

Mauricijus, ostrvska zemlja s 1,2 miliona stanovnika koju uglavnom poznajemo kao turističku destinaciju, iako se bave i poljoprivredom - šećerna trska čini 25 odsto izvoza - ima BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći 21.608 dolara.

Nije daleko ni Gabon, država u srednjoj Africi, s oko 1,6 miliona stanovnika. Oni su prošle godine imali BDP po stanovniku 19.396 dolara.

Bocvana koja zahvaljujući nalazištima dijamanata spada među razvijenije afričke zemlje i ima takođe oko 1,6 miliona stanovnika, ima BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći 17.919 dolara. Za poređenje, odmah ispod njih nalazi se Crna Gora sa 17.554 dolara.

2024 © - Vesti online