Utorak 03.10.2017.
22:11
blic.rs, Vestionline

Završen sastanak u Varni - Vučić ugovorio saradnju i posetu Beogradu

twitter.com/Sp_Sideris
Lideri Balkana na samitu u Varni

Predsednik se osvrnuo i na pitanje "upoređivanja Kosova i Katalonije" kao i na dvostruke aršine EU.

Vučić je zahvalio "svojim prijateljima - Borisovu, Ciprasu i Mihaju što su ga saslušali - mada oni o tome ne mogu da govore - u vezi sa tim teškim pitanjem".

- Mi podržavamo integritet Španije, to je nama izrazito prijateljska zemlja, Španija nije priznala nezavisnost Kosova, ali interesantno je da je EK različito reagovala ili da je to bilo upereno protiv mog naroda i države, da je Kosovo dobilo nezavinost čak iako nisu održali nikakav referendum, a da Katalonija, koja je ispunila makar nekakvu formu, ništa slično ne može da dobije - rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Pa se mi Srbi ponekad pitamo, kazao je on, zašto smo morali da budemo žrtva dvostrukih aršina i dvostrukih principa.

- Da kukamo ne možemo - da plačemo ne vredi. Ostaje nam da obavimo svoj posao i da upoznamo ceo svet sa tim šta se dogodilo Srbiji da se nikada više nikome ne bi dogodilo i da se borimo za svoju zemlju i svoj narod - poručio je Vučić.

Tema susreta lidera Balkana

On je dodao da su mir i stabilnost na Balkanu najvažniji i da je sa premijerima Bugarske Bojkom Borisovom, Grčke Aleksisom Ciprasom i Rumunije Mihaijem Tudoseom razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima i energetici i teškom pitanju za Srbiju - različitom odnosu Brisela prema Kosovu i Kataloniji.

Predsednik Srbije je naveo da je sa njima razgovarao o infrastrukturnim projektima, razvoju železnice u sve četiri zemlje, o energetskom povezivanju.

- Za Srbiju je veoma važna interkonekcijska veza sa Bugarskom, tu smo najveći deo priprema već završili i očekujemo realizaciju u najskorijem mogućem roku - rekao je Vučić.

Kako je dodao, razgovaralo se i o politici.

Podsetio je da se Srbija nalazi na evropskom putu i zahvalio Bugarskoj, Rumuniji i Grčkoj na velikoj podršci koju nam pružaju na tom evropskom putu.

- Jedini sam ovde koji predstavljam zemlju koja nije članica EU. Mislim da zajedno možemo da uradimo mnogo toga boljeg za naše građane, za životni standard, pa i da EU bide rasterećenija i ima manje problema nego što ih ima danas - kaže predsednik Srbije.

Kako je naveo, Srbija će nastaviti teške reforme, a radiće i na tome da istočnim i južnim susedima, kao i zemljama koje nam nisu direktni susedi, ima najbolje moguće odnose.

- Uveren sam da ćemo moći da donesemo mnogo toga dobrog našim građanima, pre svega bolji životni standardi i ono što je istakao Borisov - mir i stabilnost na celom Balkanu - rekao je predsednik Srbije.

"Tema susreta četvorice sagovornika je unapređenje saradnje u oblasti saobraćaja, infrastrukture i energetike, kao ključnih za privlačenje investicija i ekonomski razvoj regiona", saopštila je pres služba predsednika Republike.

Tudose: Zapadni Balkan mogao bi biti zid odbrane EU

- Rumunija, Bugarska, Grčka i Srbija mogle bi da budu "zid" koji brani Evropsku uniju. Mi smo četiri zemlje koje čine Zapadni Balkan, koji bi poednako mogao da bude kapija za ulaz u EU, kao i za izlaz iz EU, ili zid koji brani EU. Delimo isti interes, i stretaški i ekonomski, ali i, kao dobar sused, da Srbija postane zemlja članica EU - rekao je Tudose.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem, Borisovim i Ciprasom, naglasio da je proširena saradnja izmeu Bugarske i Rumunije sa Srbijom i Grčkom, prenela je rumunska agencija Aer pres.

- Mi nismo zemlja sused Grčke, ali smo partnerska zemlja sa Grčkom - poručio je Tudose.

2024 © - Vesti online