Utorak 03.10.2017.
20:44
Vestionline, Tanjug

Vučić Evropi: Kažite bar - ogrešili smo se o vas!

Tanjug
Aleksandar Vučić "prozvao" Evropu

Vučić je, posle sastanka u Varni s premijerima Bugarske, Rumunije i Grčke, rekao za Prvu televiziju da su i na tom skupu svi govorili o stavu Evropske komisije, koji se, kaže, ne može objasniti.

On je, osvrćući se na obrazloženje EK, ponovio da "nije čuo" da se međunarodno pravo "primenjuje na članice EU i na 'nečlanice', niti postoji bilo koja rezolucija UN koja spominje makar i mogućnost secesije Kosova i Metohije".  

Ne očekuje, međutim, odgovor na naš stav:

- Nikakve reakcije ne očekujem , mi to radimo da bismo dali sve što možemo da zaštitimo svoju zemlju - rekao je Vučić.

Za njega je, dodao je, bila bitna reakcija danas u Varni, gde su svi govorili o Srbiji, jer, kako je primetio, svi osećaju da je Srbiji naneta velika nepravda. 

- A, da li će se neko drznuti da to i kaže, ne znam, ali mi smemo, hoćemo i moramo to da kažemo, jer imamo samo jednu Srbiju i zato moramo da pošaljemo to pismo - porucio je Vučić. 

Vidi, kako kaže, da se neki u srbiji s tim "sprdaju", ali dodaje da je uveren da je pošteno da se kaže, ako je portparol Komisije pogrešio, šta je onda objašnjenje. 

- Nisam čuo da može objašnjenje da bude - to je zbog rezolucije o Kosovu, priznajemo...ali ni u jednoj rezoluciji ne postoji tako nesto, čak ni poziv za secesiju. U dve rečenice su dve stvari promašili - ocenio je Vucić. 

Naveo je da su u Komisiji rekli i da je Kosovo specifičan, poseban slučaj, te odgovara na to: "Pa, sve je specifičan slučaj...".

Onda je, zaključuje, jednostavnije da su rekli - "to smo uradili protiv vas, pa da se zna da smo imali zlu sreću, ili možda loše rukovodstvo". 

- Ali, bar kažite - ogrešili smo se o vas. Bilo bi u redu da kažu "u redu Srbijo, ogrešili smo se o vas, i 99. i 2004. i 2008." - porucio je.

Mi smo, kaže, zbog njhihove nečiste savesti prinuđeni da slušamo koješta, dok Albanci mogu da rade i poričaju šta im padne na pamet, jer imaju moćne zaštitnike.

- Srbiju niko ne štiti - rekao je Vučić i dodao da je naš posao da štitimo svoju zemlju.

On je ukazao da je večerašnji sastanak u Varni - važan sastanak, to su tri važne zemlje, ali, kako je naveo, najvise se danas razgovaralo o Srbiji. 

- Pričali smo o zajedničkim temama, a ja o onome što je naša muka, posebno od juče i stava EK koja je pokazala dvostruke aršine poredeći Kosovo i Kataloniju - rekao je Vučić.

Svi sve razumeju u Evropi u svetu, samo nekima nije jasno, ali je teško da izađete i kažete "Izvinite Srbi", prokomentarisao je Vucić reagovanje zvaničnika, ali i novinara u Varni gde je sastanak s premijerima održan. 

Najavio je da će naredni sastanak biti u decembru i to u Beogradu.

2024 © - Vesti online