Sreda 04.10.2017.
03:11
blic.rs, Vestionline

Otkriće u vezi sa globalnim zagrevanjem šokiralo naučnike

A. Čukić
Priroda postaje sve orkutnija, a ni životinje nisu pošteđene (Foto: Ilustracija)

Naučnici su dugo svesni da emisije metana od krava utiču na našu klimu, ali novo istraživanje pokazuje da njihovi gasovi mnogo više utiču nego što smo mislili da je to moguće.

Istraživači tvrde da smo pogrešili u kalkulacijama o emisijama metana od stoke za neverovatnih 11 procenata, piše "Morning tiker".

Metan je prirodni nusproizvod krava, čija utroba sadrži mikrobe koji razlažu teško svarivu vegetaciju koje one jedu.

Metan doprinosi efektu staklene bašte tako što zarobljava sunčevu toplotu i zagreva našu planet. Iako je ugljen-dioksid najveći faktor u globalnom zagrevanju, metan je daleko efikasniji od njega u zadržavanju toplote.

Naučnici misle da su prethodne procene o emisijama metana od krava koristile zastarele podatke i da je prava brojka za 2011. godinu viša za oko 11 odsto od onih koje je izneo Međunarodni panel za klimatske promene 2006.

Emisija gasova

Povećanje globalne emisije metana stoke (CH4) obuhvata 8,4% povećanja u CH4 od varenja mlečnih krava i druge stoke, te 36,7% povećanja CH4 od upravljanja đubrivom, u poređenju sa procenama Panela. Revizirane procene emisija CH4 od upravljanja đubrivom za 2011. u SAD u ovoj studiji bile su za 71,8% više od procena Panela.

- U mnogim delovima sveta brojevi žive stoke se menjaju, a uzgoj je rezultovao većim životinjama koje unose više hrane. Ovo, zajedno sa promenama u upravljanju stočnim fondom, može dovesti do povišene emisije metana. Metan je važan moderator atmosferske temperature Zemlje. Ima oko četiri puta više potencijala za zagrevanje atmosfere od ugljen-dioksida. Direktna merenja emisija metana nisu dostupna iz svih njegovih izvora. Time su emisije zabeležene kao procene, zasnovane na različitim metodama i pretpostavkama. U ovoj studiji smo stvorili nove faktore emisije po primerku životinje, to jest merenja prosečne količine CH4 koje su životinje ispustile u atmosferu, te nove procene globalne emisije metana od stočnog fonda - navela je dr Džuli Vulf, iz američkog Ministarstva za poljoprivredu, autorka studije.

Dr Gasem Asrar, direktor JGCRI i koautor studije, rekao je da su otkrili da se ukupna emisija metana stočnog fonda najviše uvećala u regionima Azije, Južne Amerike i Afrike, koji se ubrzano razvijaju.

- Nasuprot tome, emisije su manje porasle u SAD i Kanadi, a u zapadnoj Evropi su blago opale. Najveći porast godišnjih emisija bio je iznad Severnog povratnika (paralela), iza kojeg sledi Južni - naveo je on.

2024 © - Vesti online