Utorak 03.10.2017.
16:44
Vestionline

"Vučić i Kolinda da zaustave međusobna prepucavanja"

EPA/Antonio Bat
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

On je istakao da aktuelni predsednici treba da urade sve da, kako kaže, ne budemo stalno na onoj "neka komšiji crkne krava".

Josipović, koji je predsednik stranke "Napred Hrvatska - Progresivne snage", za zagrebačku N1 tv kaže da misli da su u obema zemljama na delu loše politike i da je jasno da se događa jedan retrogradni proces.

- Sada je u Srbiji reafirmacija četništva dosegla zabrinjavajuće razmere. Kod nas imate da se na ulicama prodaju suveniri s ustaškim znakovljem. Reč je o jednom procesu vraćanja u prošlost koji je zabrinjavajuć. Ustaštvo i četništvo iste su istorijske katagorije koje su služile onom najgorem što je čovečanstvo imalo i u istoriji, Hitleru i Musoliniju. Mislim da bi to sve trebalo da zabrinjava - rekao je Josipović.

Povodom inicijative IDS da se u Hrvatskoj zabrani uptreba ustaškog pokliča "za dom spremni, Josipović misli da bi zvanični Zagreb trebalo da sledi iskustva zemalja koje su imale loša iskustva s nacizom i pronacizmom, pre svega Nemačke, u situaciji kada raste ustašoidno ponašanje.

Upitan da komentariše izjavu ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina nedavno u Šibeniku, da se u Hrvatskoj dogodio građanski rat, Josiović kaže:

- To je sasvim sigurno neprimerena teza. Oni (Srbija) ne prihvata realnost i ono što se događalo u Hrvatskoj. Voleo bih da Vučić i hrvatska predsednica zaustve eskalaciju prepucavanja i loših odnosa, da ne budemo stalno na onoj 'neka komšiji crkne krava rekao je on.

2024 © - Vesti online