Petak 06.10.2017.
12:30
A. V. - Vesti

Misterija planete: Grof alhemičar

wikipedia.org

Poznavao je mnoštvo najpoznatijih ličnosti u evropskoj istoriji kao što su na primer Kazanova, Madam Pompadur, Volter, kralj Luj XV, Katarina Velika, Anton Mesmer, a ruski pisac Aleksandar Sergejevič Puškin pominje ga u svojoj kratkoj priči "Pikova dama".

Anegdota iz 1760. godine začela je ideju da bi on mogao da bude besmrtan. U Parizu je te godine grofica Von Gergdž čula da je grof Saint Germain došao na prijem kod Madam Pompadur. Ona je tvrdila je grofa upoznala 50 godina ranije u Veneciji.

Kada ga je ponovo susrela, zapanjila se činjenicom da grof nije nimalo ostario, te ga je pitala nije li čovek kojeg je upoznala u Veneciji bio njegov otac. Odgovorio joj je da je on lično živeo u Veneciji na prelasku vekova i da je tada po prvi put imao čast da se nađe u njenom društvu.

Od olova do zlata

Najskorije pojavljivanje čoveka koji je tvrdio da je grof Saint Germain bilo je 1972. godine u Parizu, kada je čovek po imenu Richard Chanfradž
izjavio da je on lično legendarni grof. Pojavio se na francuskoj televiziji i, kako bi potvrdio svoje izjave, koristeći plinski rešo pred kamerama, navodno pretvorio olovo u zlato. Richard Chanfradž je 1983. godine počinio samoubistvo.

2024 © - Vesti online