Utorak 03.10.2017.
12:38
Vestionline

"Pens nam je obećao – SAD ulaze u dijalog Kosova i Srbije"

facebook.com/Hashim Thaçi
Hašim Tači i Majk Pens

- Došlo je vreme za direktno uključivanje SAD u dijalog Kosova i Srbije. Potpredsednik Pens je potvrdio posvećenost i angažovanost Bele kuće u ovom značajnom procesu - rekao je Tači za RTK.

Prema Tačijevom mišljenju, ovo angažovanje SAD će dati nov značaj, dinamiku i kredibilitet uspešnom zaključenju razgovora.

On je objasnio da je sa Pensom razgovarao o tri pitanja, od kojih je glavna tema bilo formiranje kosovske vojske koje će se, prema njegovim rečima, desiti ove godine.

Prvo pitanje je, kako je kazao, bilo nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije kao finalnoj fazi ovog procesa sa istorijskim sporazumom o normalizaciji i pomirenju uz vodeću ulogu EU.

- Potpredsednik Pens je još jednom potvrdio američku poziciju da Kosovo kao suverena zemlja ima pravo da formira oružane snage i potvrdio da će te nove snage Kosova biti moderne i multietničke, sa NATO standardima. Sve obaveze i odgovornosti će biti ispunjeni ove godine i oružane snage Kosova će biti stvorene - rekao je Tači.

On je takođe naveo da američka administracija traži od Kosova da reši pitanje demarkacije sa Crnom Gorom što pre.

2024 © - Vesti online