Nedelja 11.07.2010.
23:04 >> 00:40h
Vestionline

Španija prvak sveta u fudbalu!

U regularnom delu meča nije bilo golova, a pogodak kojim je Španija objedinila titule evropskog i svetskog šampiona postigao je Andres Inijesta u 117. minutu. To je bio njegov prvi gol na šampionatu u Južnoj Africi.

Prvi put u istoriji jedna evropska ekipa trijumfovala je na Mundijalu koji nije bio održan na Starom kontinentu.

Španija je mnogo bolje počela meč i već u petom minutu Serhio Ramos je glavom oprobao reflekse golmana Stekelnburga, koji je spasao gol odbijajući loptu u korner. Španski napadi ređali su se jedan za drugim, dok su Holanđani, očigledno odlukom selektora Van Marvijka, svesno prepustili sredinu terena protivniku, koje su neretko, veoma grubo faulirali i prekidali im akcije još u samom začetku.

Glavni sudija Englez Hauard Veb nije tolerisao takvu igru pa je ukratkom roku podelio žute kartone Van Persiju, Van Bomelu i De Jong iz Holandije, kao i Ramosu i Pujolu iz Španije. To kao da je umirilo igrače oba tima i smanjilo tempo meča, pa se od 30. do 43. minuta ništa zanimljivo nije dešavalo na terenu.

U 43. minutu Alonso je šutirao oštro sa velike udaljenosti, dovoljno da natera Stekelnburga da se baci za loptom koja je prošla tik pored njegovog gola. Jedinu prva priliku za gol Holandija je imala u nadoknadi prvog dela igre kada je šut Robena teškom mukom zaustavio Kasiljes.

U drugom delu igre ekipa Visentea del Boskea nastavila je da dominira na terenu, dok je Holandija i dalje čekala grešku protivnika i preko brzog Robena pokušavala da ugrozi gol Kasiljesa iz kontri. Do prve stopostotne prilike na meču Holanđani su stigli upravo na taj način. Roben se u 62. minutu ubacio između Pikea i Kapdevile, odlično iskoristio asistenciju Snajdera, izašao sam ispred Kasiljesa, koji se odlično postavio, skratio svoj ugao, tako da ga je napadač Bajerna pogodio u nogu nakon čega je lopta prošla pored gola u korner.

Prvu pravu priliku za gol, osam minuta kasnije, propustio je Vilja. Rezervista Navas odlično je probio po desnoj strani, loptu je promašio Hejtinga, a taj poklon nije na najbolji način petostruki strelac na Mundijalu, koji je sa tri metra traljavao zahvatio loptu i pogodio Stekelenburga. U 77. minutu Ramos je mogao da donese veliku radost Španiji, ali je iz trka, sa pet metara snažno glavom šutirao preko prečke.

Španija je sve više pritiskala Holanđane kako se meč približavao kraju, što je opet ostavljalo prostor za kontre "lala". Roben je u 83. minutu ponovo imao šansu da se proslavi pošto je imao preslikanu situaciju iz 62. minutu. Ponovo je bio oči u oči sa Kasiljesom, ali ovaj put čak nije pokušao ni da šutira, već se odlučio za dribling. Sjajni Kasiljes je to predvideo i skinuo loptu sa noge Robenu. Do kraja meča nije bilo prilika tako da se otišlo u produžetke.

U dodatnih 30 minuta Španci su još više pojačali pritisak, bili su svežiji i opasniji po gol, dok su Holanđani delovali umorno i potpuno su pali u igri. U 95. minutu rezervista Fabregas se revanširao Robenu za promašaj, pošto je neometan, sa 11 metara šutirao pravo u nogu Stekelenburga. U narednom napada viđena je jedna od retkih šansi Holanđana. Posle prekida Matijsen je glavom šutirao preko gola iz veoma izgledne pozicije. U 100. minutu, Navas, koji je ulaskom napravio pravu pometnju Holanđanima po desnoj strani, odlično je šutirao sa oko metara, lopta je zakačila Van Bronhorsta, prevarila Stekelnburga i završila na spoljnom delu mreže.

Konstantan pritisak Španaca urodio je polodom kada je Hejtinga u 109. minutu zbog povlačenja Inijeste zaradio drugi žuti, odnosno crveni karton. To je još više dalo povoda Špancima da napadnu, a presudan trenutak meča dogodio se u 117. minutu. Tores je centrirao, lopta se odbila do Fabregasa, koji je uposlio Inijestu, a vezista Barselone, u maniru iskusnih napadača, desnom nogom pogađa donji, desni ugao Stekenleburgovog gola.

Španija je do kraja iskusno sačuvala teško stečenu prednost i tako osvojila titulu prvaka sveta u svom prvom finalu. Holandija je, posle 1974. i 1978. godine, treći put poražena u finalu i moraće da čeka neku drugu priliku da se okiti najvrednijim fudbalskim trofejom. Španija je na ovom Mundijalu pretrpela jedan poraz, i to od Švajcarske u grupi (0:1), dok su Holanđani jedini neuspeh pretrpeli upravo u finalu.

Pehar je pobednicima 19. po redu Mundijala uručio predsednik FIFA Sep Blater nakon čega je počelo veliko slavlje igrača "crvene furije" koji će biti vladari sveta naredne četiri godine, do narednog Mundijala u Brazilu. Treba reći i da je nekadašnji predsednik Južne Afrike i dobitnik Nobelove nagrade za mir pre početka meča pozdravio navijače na stadionu, nakon čega je popularna pevačica Šakira izvela svoju najnoviju numeru, svojevrsnu himnu Mundijala u Južnoj Africi - "Vaka, Vaka".

Holandija - Španija 0:1 (0:0, 0:0)
(Inijesta 117')

 

Stadion Soker Siti u Johanezburgu. Gledalaca: 84.490. Sudija: Hauard Veb (Engleska). Žuti kartoni: Pujol 19', Ramoš 23', Kapdevila 67', Inijesta 117', Ćavi 119', Ernandez 120' (ESP) - Van Persi 15', Van Bomel 22', De Jong 28', Van Bronhorst 54' Hejtinga 56', Roben 84', Matijsen 117' (HOL); Crveni kartoni: Hejtinga 109` (HOL)

 

HOLANDIJA: Stekelenburg - Van der Vil, Hejtinga, Matijsen, Van Bronhorst (od 105. Brafhejd), Van Bomel, De Jong (od 99' Van der Vart), Roben, Snajder, Kujt (od 71. Elija), Van Persi. Selektor: Bert van Marvijk.

ŠPANIJA: Kasiljas, Ramos, Pike, Pujol, Kapdevila, Buskets, Alonso (od 87. Fabregas), Inijesta, Ćavi, Pedro (od 60. Navas), Vilja (od 105. Tores). Selektor: Visente del Boske.

2024 © - Vesti online