Ponedeljak 02.10.2017.
21:11
Ž. Marković - Vesti

"Vesti" u Švajcarskoj: Seminar u Luganu postaje tradicija

Ž. Marković
Aleksandar Jeremić (u sredini) sa organizatorima

Predavači su bili mr Gordana Roganović, etnokoreolog i etnomuzikolog, Filip Paunjelović, najveći poznavalac izvornih igara iz Crnorečja, Zvezdan Đurić, koreograf, Milenko Martić, etnomuzikolog korepetitor, i Stefan Radovanović, solista na duvačkom instrumentu duduk, dva puta prvak Srbije u izvornoj muzici. Na sastanku SSFŠ, odlučeno je da se ovaj seminar ubuduće održava svake godine u ovom gradu na jugu Švajcarske.

Ž. Marković
Čekanje: Pred početak predavanja

Učesnici

Udruženja koja su učestvovala na seminaru: "Branko Radičević" - Lugano, "Homolje" - Gosau, Izvor - St. Galen, "Karađorđe" - Bern, Kolo - Baden, "Nikola Tesla" - Lucern, Ostrog - Vil, "Petar Kočić" - Soloturn, "Vuk Stefanović Karadžić" - Roršah, "Vuk Stefanović Karadžić" - Šenenverd, Zavičaj - Vintertur i Zlatnik - Vevej.

- Srećan sam što je sve prošlo u najboljem redu, što se tiče organizacije seminara i smeštaja polaznika. Nije bilo lako organizovati sve za ovoliki broj ljudi, ali činjenica je da folkloraši vole naš grad i pre svega nas - kaže predsednik kluba domaćina Aleksandar Jeremić i nastavlja:

- Zahvalan sam svim polaznicima na učešću, dokazali su da su najbolji folkloraši u Evropi, a pre svega kulturna omladina, koja me čini srećnim i ponosnim. Veliko hvala organizatoru, Savezu srpskog folklora Švajcarske i potpredsedniku Ivanu Ristoviću, koji mi je bio uvek na raspolaganju što se tiče organizacionih potreba, naravno, mojoj upravi i članovima SKUD-a "Branko Radičević" Lugano. Dokazali smo da smo ekipa koja obećava i koja može da dostigne visoke lestvice u svemu - ističe Jeremić i zahvaljuje se i ljudima koji su odvojili svoje vreme da bi došli da svoje znanje i dugogodišnja istraživanja po terenu prenesu polaznicima seminara.

- Nikad nije kasno - uz osmeh je rekla Danijela Milenković iz SKUD-a "Vuk Stefanović Karadžić" iz Šenenverda.

- Prvi put sam na seminaru i mogu reći da mi se mnogo svidelo. Domaćin SKUD "Branko Radičević" nas je lepo prihvatio i odseli smo dve noći u hotelu. Sve pohvale predsedniku Aleksandru Jeremiću, koji je to vrhunski organizovao, tako da smo i predavanja imali na vreme i po planu. Imali smo vremena i za obilazak Luganskog jezera, a posle smo imali i drugarsko veče uz Element bend i žurku do zore - hvali Danijela domaćine i ističe da je "najbitnije da su polaznici bili zadovoljni kako organizacijom tako i predavanjem".

- Pored Gordane Roganović i Zvezdana Đurića, čast nam je svima bila da upoznamo i Filipa Paunjelovića, koji nam je pokazao prelepe vlaške igre iz Crnorečja - dodala je na kraju Danijela Milenković.

Ž. Marković
Filip Paunjelović sa Danijelom Milenković
2024 © - Vesti online