Utorak 03.10.2017.
00:44
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Penzioneri žrtve smanjenja kamata

pixabay.com
Glavobolja: Ugovor treba pažljivo proučiti pre eventualnog prigovora

Među onima koji su već smanjili iznose penzija su osiguranja Ahen Minhener, Alte Lajpciger, Aksa, Ergo, Debeka, Nirnberger i Virtembergiše, a najnoviji u nizu je Generali koji je najavio smanjenja za 27.600 penzijskih osiguranika. Među njima su i korisnici društva - kćerke Kosmosa, a Noje Leben Penzionskase koja pripada Talanksu je još prošle godine skratila iznose za 80.000 korisnika.

Nije sve kao u reklami

Propust u ugovoru jedina šansa

Izlaz za milione korisnika bi mogao da bude propust u ugovoru, savetuju eksperti. Oni koji su između 29. jula 1994. i 31. decembra 2007. godine zaključili polise za životno ili penzijsko osiguranje mogu da zahtevaju povraćaj hiljada evra jer njihovi ugovori sadrže pogrešne ili nepotpune pravne pouke o ulaganju prigovora. U stotinu slučajeva je već isplaćeno više hiljada evra odštete.

Pre svih su oštećeni oni koji imaju ugovore iz 2014. godine ili starije, sa garantovanim kamatama od 1,75 odsto ili više koje mogu da isplate samo još neka osiguranja uz ogromne napore.

O čemu se zapravo radi: Pri zaključivanju ugovora osiguranje i klijent dogovore garantovanu penziju na osnovu garantovane kamate. Uz to dolazi plus na osnovu učešća u profitu. Osiguranja se naravno reklamiraju visokim iznosima, ali sve to se osiguraniku uskraćuje u ekstremnim slučajevima. To je trenutno slučaj zbog kamatne recesije. Samo ugovorom navedena "doživotna mesečna penzija" je zagarantovana. Međutim, osiguranja uz to moraju da se drže i garantovane kamatne stope, napominju eksperti. Ona trenutno iznosi 0,90 odsto, dok je u 2012. godini bila 1,75 odsto.

Postavlja se pitanje šta penzijski osiguranici mogu da preduzmu? Ko već prima penziju, može da promeni osiguranje jer se još isplati otkaz, savetuju eksperti. Za mnoge to međutim nije rešenje.

Surove kandže osiguranja

- Ko jednom dospe u kandže osiguranja, po pravilu se skoro nikad ne izvuče - upozorava Aksel Klajnlajn, portparol Udruženja osiguranika.

Samo uvid u polisu još može da pomogne, jer osiguranje mora da se drži kamate garantovane prilikom sklapanja ugovora. Ako nije tako, osiguranik može da se žali. Udruženje osiguranika je već najavilo planove za podršku klijentima u tužbi protiv osiguravajućih društava.

Prekid ugovora za vreme uplata u penzijsko osiguranje, sa zahtevom da se vrati depozit po ugovoru, eksperti ne preporučuju. Posebno u situaciji gde su ugovori zaključeni između 1994. i 2003. godine, kada su garantovane kamatne stope iznosile između 3,25 i 4 odsto. Osim toga, klijenti izlaze iz ugovora u ranoj fazi uglavnom samo sa teškim gubicima. To nije samo zbog toga što se troškovi otkazivanja ugovora odbijaju od isplate premija, nego uz to dolazi da osiguranik sa tim novcem teško može da nađe dobru alternativu jer se ponuda stalno pogoršava.

Alianc Leben (za sada) stabilan

Sigurni su, bar za sada, osiguranici Alianc Leben koji ima drugačiji sistem, jer je od početka isplaćivao niže penzije koje su vremenom rasle tako da sada ne mogu da ih smanje. Ovi korisnici ipak osećaju posledice kamatne politike jer im se penzije više ne povećavaju.

2024 © - Vesti online