Ponedeljak 02.10.2017.
19:11
Z. G. M. - Vesti

Marš prijateljstva Srba i Norvežana: Sećanje na stradale

Vesti
Internirac i učesnik marša: Ranko Nešković

U okviru proslave održan je i tradicionalni Marš prijateljstva koji se organizuje već decenijama u znak prijateljstva s norveškim narodom koje je iskovano u najtežim trenucima Drugog svetskog rata.

- Simbol tog prijateljstva je Norveška kuća izgrađena 1987. u Gornjem Milanovcu. Mogla je biti izgrađena bilo gde u Srbiji, ali kuća koja je u arhitekotnskom smislu kombinacija vikinškog broda i šumadijske kuće izgrađena je u Gornjem Milanovcu jer je iz ovog kraja bilo mnogo interniraca u nemačkim logorima u Norveškoj - istakao je Velimir Pavlović Đače (95) iz Beograda, internirac i učesnik Marša prijateljstva.

Internirano 4.000 rodoljuba

U fašističkim logorima širom Norveške tokom Drugog svetskog rata bilo je internirano više od 4.000 jugoslovenskih rodoljuba među kojima je bilo najviše Srba. Većina zatočenika u norveškim logorima nisu uspeli da prežive surove uslove i hladne norveške zime, a oni koji su preživeli uspeli su to samo zahvaljujući nesebičnoj pomoći Norvežana koji su, rizikujući živote, pomagali jugoslovenskim zatočenicima.

Posle svečanosti, u okviru koje je otvoren renovirani izložbeni prostor, svečane akademije i polaganja cveća na spomenik svim intrernircima na Brdu mira, održan je i tradicionalni Marš prijateljstva u kojem su učestvovala i tri od samo šestorice interniraca koji su još živi.

- Iz godine u godinu sve je manje nas interniraca koji učestvujemo u Maršu prijateljstva i koračamo onoliko koliko nam godine dozvoljavaju. Ipak, svaki naš korak posvećen je nekom od naših drugova koji su zauvek ostali u Norveškoj i tako će biti dok biologija ne učini svoje. Ponosni smo na svoje drugove i na prijateljstvo iskovano u najtežim vremenima, a to prijateljstvo će nastaviti oni koji su dolaze posle nas - istakao je za "Vesti" Radisav Planičić (91) iz Rogatice.

2024 © - Vesti online