Ponedeljak 02.10.2017.
11:55
blic.rs, Vestionline

Među 10 najnezdravijih nacija na svetu su čak tri iz komšiluka. A Srbija?

Print screen/blog.cliniccompare.co.uk
Najnovija mapa koja pokazuje gde su "prenosive bolesti" najzastupljenije

Na osnovu podataka SZO i drugih zdravstvenih organizacija, britanski portal "Clinic Compare" sastavio je rang-listu zdravih i nezdravih zemalja.

Kao najčešće uzroke kardiovaskularnih oboljenja i raka, analizirali su u kojoj meri se konzumiraju alkoholna pića i duvan, kao i udeo gojaznih ljudi u stanovništvu.

Analiza je pokazala da Česi najmanje vode računa o zdravom životu, jer konzumiraju najviše alkohola na svetu (13,7 litara čistog alkohola godišnje), osim toga, zauzimaju 11 mesto u svetu po konzumiranju duvana, dok je čak četvrtina Čeha gojazna.

Prema analiziranim zdravstvenim rizicima, Česi se nalaze ispred Rusije i Slovenije, a u načelu su najugroženije zemlje Istočne i Jugoistočne Evrope.

Sjedinjene Države, koje su poznate velikom broju gojaznih ljudi, nalaze se na desetom mestu na spisku.

Među 10 "najnezdravijih nacija" pored Slovenije koja je na trećem mestu i Mađarske na šestom, našla se još jedna nam komšijska zemlja - Hrvatska, koja je zauzela visoko sedmo mesto na neslavnoj listi.

Srbija nije obuhvaćena detaljnim istraživanjem, iako se, ako pogledamo mapu, nalazi u skupini zemalja tamnije crvene boje što sugeriše da je u drugoj najnezdravijoj grupi nacija.

2024 © - Vesti online