Ponedeljak 02.10.2017.
09:42
Vestionline, Tanjug

"Sindrom balkanizacije zahvatio i Španiju, smiriti tenzije"

www.mc.rs
Dešavanja u Španiji uzdrmaće temelje EU: Dragan Đukanović

- Nadam se da će EU naći racionalan odgovor koji će poslati da se tenzije smire u Španiji i da se na neki način sve to kanališe kroz demokratske procedure, da se EU pojavi kao posrednik između centralnih španskih vlasti i Katalonije - naglasio je Đukanović za RTS.

On je dodao da je očigledno da je sindrom "balkanizacije" zahvatio i to poluostrvo i da će posledice nakon referenduma po Španiju biti " dugoročno podeljeno društvo".

Smatra da referendum nije imao "pun demokratski kapacitet" imajući u vidi odluku Ustavnog suda Španije o njegovom održavanju, ali i sam način njegovog održavanja gde su glasači sami štampali listiće kod kuće i donosili ih. 

- Videli smo bezbroj incidenata na glasačkim mestima. Upitna je sama legitimnost i legalnost ovog referenduma. To će pokrenuti dubinsku raspravu unutar Španije pokrenuti o budućnosti ove pokrajine, očigledno je da postoji neka vrsta nastojanja za odvanjem od Šanije već duže - pojasnio je on.

Očigledno je, kako kaže, da separatistički pokreti širom Evrope jačaju i da je veoma važno da se ubuduće svi slični pokušaji dešavaju u okviru demokratske procedure.

Govoreći o poseti grčkog predsednika Prokopiosa Pavlopulosa Srbiji on je rekao da Srbija i Grčka nemaju nikakva otvorena pitanja i da je važno da Srbija dobije  podstrek i od Grčke za evropske integracije.
 

2024 © - Vesti online