Nedelja 01.10.2017.
20:23
Vestionline

"Svaka čast Tilersonu, isto tako i sa Iranom"

Reuters
Podržava napore Tilersona: Zigmar Gabrijel

 

- Upravo ovo je ispravan potez. Severnoj Koreji će biti savetovano da ozbiljno shvati ovu ponudu za pregovore - rekao je Gabrijel povodom Tilersonove izjave, prenosi Rojters.

On je upozorio da bi povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom koji je potpisao bivši predsednik SAD Barak Obama, podrilo kredibilitet Vašingtona u pregovorima sa Severnom Korejom.

- Voleo bih da sličnu ponudu vidim i za Iran. Ukoliko SAD odustanu od nuklearnog sporazuma sa Iranom, to bi moglo da umanji njihov kredibilitet ponude koju su izložili Severnoj Koreji - rekao je Gabrijel.

Teheran se 2015. godine složio da obustavi svoj nuklearni program u zamenu za smanjenje sankcija koje su uništile ekonomiju te države.

Međutim, aktuelni američki predsednik Donald Tramp taj sporazum je okarakterisao kao "sraman", a prošlog meseca je zvanični Vašington saopštio da razmatra da li da se povuče iz tog sporazuma.

Kako navodi agencija, Nemačka, jedna od malobrojnih zapadnih država koja ima svoju ambasadu u Pjongjangu, zagovarala je mirne pristupe za smanjenje tenzija na korejskom poluostrvu i kritikovala Trumpovu retoriku po pitanju nuklearnog potencijala.

2024 © - Vesti online