Nedelja 01.10.2017.
21:11
B. Božin - Vesti

Humanitarna priredba u Berlinu: Palačinka žurka za pomoć zemljacima

B. Božin
"Ukrala" recept iz Kanade: Olivera je pravila palačinke po ukusu donatora

Na inicijativu Olivere Stefanović, koja je ideju za ovo, kako kaže, "ukrala" iz Kanade, u porti berlinske crkve na Tempelhofu organizovana je "palačinka žurka".

- Videvši na internetu da se preko Bare godinama organizuje palačinka parti došla sam na zamisao da slično uradimo i ovde. Ideja jeste moja, ali ogromne zasluge pripadaju i Vesni Papić, koja je godinama živela u Kanadi i mnogo pomogla oko organizacije u crkvi, kao i drugim ženama koje su doprinele da uspemo u ovome - kaže za "Vesti" Olivera Stefanović.

B. Božin
Otac Sekulić sa Vesnom Papić i volonterima HO Srbi za Srbe

Zaslužili orden

Srbi za Srbe uživaju podršku crkve, zbog čega su odlikovani ordenom Svetog Save 2. reda i brojnim zahvalnicama. Imaju podršku javnih ličnosti poput Vanje Bulića, Dejana Tomaševića, Ace Seltika, a preko projekta Trojka iz bloka i svih koji vole basket i košarku.

Prikupljeno je ukupno 1.300 evra, samo na palačinkama 503 evra, a ostatak novca zarađen je od prodaje pita i dobrovoljnih novčanih priloga.

- Moja velika želja bi bila da prikupljeni novac ode za pomoć srpskim porodicama na Kosovu, jer mislim da je u ovom trenutku ipak urgentni problem tamo gde ljudi žive u enklavama i treba da pokažemo da smo uz njih - kaže Olivera koja se bavi gastronomijom i organizovanjem kulturnih delatnosti.

Ova Beograđanka za to ima još jedan razlog - njeni roditelji su rođeni na Kosovu.

- Majka je posebno vezana za Kosovo i našu veru i tradiciju i ovo sam uradila delom i zbog nje.

Volonteri HO Srbi za Srbe iz Beograda i Nirnberga Aleksandar, Miloš, Nikola i Vesna su predstavili film o radu organizacije koja je, pored Srbije i Nemačke, registrovana u još sedam zemalja: SAD, Kanadi, Austriji, Crnoj Gori, Republici Srpskoj, Švajcarskoj i Norveškoj.

- Prvi put se predstavljamo u ovom delu Nemačke jer smatramo da puno zemljaka još ne zna za nas. Imamo praksu da ljudima kažemo da ne moraju da nam veruju na prvu loptu, nego da nas prate u tome šta radimo. Poplave su pokazale da kad je došao momenat da se donira - mnogi su se odlučili za nas. Cilj je da se širimo i omogućimo onima koji su mnogo puta prevareni, pogotovu dijaspora, ako stvarno žele da pomognu to mogu preko nas i znaće tačno gde odlazi njihov novac - objasnio je Miloš Marković.

B. Božin
Sve je javno: Novac u providnoj kutiji
2024 © - Vesti online