Subota 30.09.2017.
22:09
Vestionline

Austrija: Haos u SPO kancelara Kerna

A. Čukić
Sebastijan Kurc: "Prljava" kampanja protiv kandidata za kancelara Austrije

Generalni sekretar i šef izbornog štaba Georg Nidermilbihler podneo je ostavku nakon optužbi da je stranka odgovorna za prljavu kampanju protiv političkih protivnika.

Bečki dnevnik "Prese" i magazin "Profil" prethodno su objavili da je bivši savetnik SPO Tal Zilberštajn odgovoran za sajt protiv Sebastijana Kurca, koji se zove "Istina o Sebastijanu Kurcu", a na njemu nalaze rasističke i antisemitske poruke.

Taj sajt, koji ima za cilj klevetanje Kurca nastavio je da radi i nakon što je Zilberštajn otpušten kao savetnik za izbornu kampanju, pošto je u Izraelu uhapšen u vezi optužbi za korupciju i pranje ovca. Najmanje jedan član izbornog štaba SPO, prema medijima, bio je umešan u ovu prljavu kampanju ili je makar znao o tome.

Nidermilbihler za sebe tvrdi da ništa nije znao o delovanju unutar izbornog štaba s tim u vezi.
Tokom čitavog dana, posle ove izjave, on je bio izložen kritikama ostalih parlamentarnih partija, nakon čega je odlučio da podnese ostavku.

On je, na hitno sazvanoj konferenciji za štampu, na kojoj nisu bila dozvoljena pitanja, rekao da preuzima potpunu odgovornost i da se povlači sa mesta generalnog sekretara stranke i šefa izbornog štaba. Istovremeno je negirao da je SPO upravljala spornim sajtom, kao i da ga je finansirala.

Problemi SPO počeli su još početkom ove godine, kada se po prvi put pojavila informacija da ta stranka priprema prljavu kampanju protiv Kurca i da je za to uspostavila jedan tim, koji je trebalo da sakupi sve "prljave" stvari iz privatnog života šefa OVP.

Dve nedelje pred izbore, koji su zakazani za 15.oktobar, novi udarac tokom predizborne kampanje  nanosi veliku štetu SPO, koja je prema istraživanjima javnog mnjenja pala na treću poziciju, odnosno do skoro se sa FPO borila za drugo mesto.

2024 © - Vesti online