Subota 30.09.2017.
19:22
aljazeera.net, Vestionline

Prošli NATO testove: Bosanci napravili prvi ručni raketni bacač

commons.wikimedia.org
Ispaljivanje rakete iz RPG-7 (Foto: Ilustracija)

U ratu gađan osiromašenim uranom, toliko opljačkan da radnici nakon rata nisu zatekli ni šrafciger, ali jesu mine, bez dogovorenih poslova i kapaciteta za rad - niko nije pomišljao da će u poslednjih nekoliko meseci inženjeri i uprava ove kompanije uspeti da naprave prvi BiH ručni raketni bacač, koji se nije proizvodio ni u bivšoj Jugoslaviji.

Direktor Zavoda Meho Rekić objašnjava da se radi o pokretnoj artiljeriji koja je osnovno sredstvo pešadije, a proizvodi je još nekoliko zemalja u svetu - Bugarska, Rusija, Iran, SAD i Kina.

- Granata koja košta hiljadu maraka ispali se RPG-om i uništi tenk koji košta milione i zaustavi napad. Ako gledate snimke na televizijama videćete da se u ratovima i u odbrani u bilo kom delu sveta koristi RPG. Tako da smo izabrali taj proizvod - kaže Rekić.

Jedan od nekoliko inženjera koji su radili na ručnom raketnom bacaču bio je i Elvir Škulj. On objašnjava da RPG ima domet od 400 metara sa velikom preciznošću i da je specifičnost ovog bosanskohercegovačkog da je lakši od onih koje proizvode druge zemlje. Upravo to, smatraju u Zavodu, čini oružje konkurentim na tržištu.

- Naš ima 6,8 kilograma, a kod ostalih je teži od sedam kilograma. Najbitnije je da smo izvršili sva moguća testiranja kada je u pitanju eksterna izdržljivost RPG-a. Znamo da ovde i u Rusiji nije ista klima, a to oružje se mora testirati na sve moguće uslove koji postoje u svetu i svuda mora da se ponaša isto, i u pustinji, i u močvari, i na ledu i u moru - sve kako zahtevaju NATO standardi - kaže Škulj.

2024 © - Vesti online