Subota 30.09.2017.
11:00
Vestionline, Tanjug

"Nikad nije bilo teže biti Srbin u Dalmaciji!"

M. Karović
Srbi masovno napuštaju Hrvatsku: Miodrag Linta

- U Dalmaciji nikad nije bilo lako biti Srbin. Danas je čini se teže nego ikad. Vladika Fotije je u prethodnom veoma teškom periodu odolio mnogim iskušenjima i kao duhovni pastir na ovom prostoru ostavio dubok trag. Mnoge crkve su obnovljene što je doprinijelo boljoj vezi Eparhije Dalmatinske sa ljudima u dijasporim koji sada sve češće koriste priliku da se okupe u zavičaju - rekao je Linta i uputio čestitke vladici Nikodimu na ustoličenju u tron Episkopa dalmatinskih.

Linta je, kako je saopšteno, ocenio da je položaj Srba u Dalmaciji i šire u Hrvatskoj veoma težak i oni su faktički građani drugog reda. 

Prema njegovimm rečima, glavni razlozi su diskriminacija od strane vlasti i delu zakonodavstva. 

- U Hrvatskoj ne postoji stvarna politička volja da država garantuje jednaka prava svim svojim građanima bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost. Zbog toga Srbija ima posebnu obavezu da aktivnom politikom pomogne opstanak preostalih Srba na svom vekovnom području. Potrebno je definisati dugoročni plan pomoći i podrške našem narodu - rekao je Linta, koji smatra da će Srbi u suprotnom postepeno nestati.

U poslednjih desetak godina, naveo je on, sve veći je broj Srba koji se iseljavaju u Srbiju, a posebno u poslednjih 5-6 godina "zbog novog talasa ustaštva".

Linta smatra da Srbija ima pravo na reciprocitet, jer je Beograd omogućio ulazak hrvatskog kapitala u Srbiju i zato je najprirodnije da sada insistiramo da se omogući nesmetan ulazak srpskog kapitala u Hrvatsku i otvaranje srpskih firmi, posebno na krajiškom području. 

- Na taj način bi se omogućilo zapošljavanje srpskih povratnika i pokretanje ekonomskog razvoja krajiškog područja, što je jedan od preduslova za opstanak srpskog naroda na ovim prostorima - zaključio je Linta.
 

2021 © - Vesti online