Subota 30.09.2017.
09:29
Vestionline, Tanjug

Tači zamolio, Amerika obećala

facebook.com/Hashim Thaçi
SAD da se uključe u dijalog Beograda i Prištine: Hašim Tači i Majk Pens

- Mogu da vam potvrdim da je potpredsednik Pens jasno izjavio da će SAD biti direktno uključene u postizanje konačnog sporazuma. Sam potpredsednik Pens biće posvećen tome i maksimalno uključen u proces - rekao je Tači u petak za albanski servis radija "Glas Amerike".

On je ocenio da spremnost američke administracije i Pensa lično garantuje uspeh procesa koji će, prema njegovim rečima, "voditi Kosovo ka konačnom sporazumu o normalizaciji i pomirenju sa Srbijom i otvoriti mogućnost za ulazak Kosova u Ujedinjene nacije".

Prema njegovim rečima, "to će prekinuti zamrznuti i veoma opasni status kvo u Kosovu i regionu".

- Pokušaćemo da radimo na postizanju sporazuma koji će ići u prilog i Prištini i Beogradu i od kojeg će imati koristi međunarodna zajednica i Zapadni Balkan - dodaoe je Tači.

Prethodno su mediji preneli kako je kosovski predsednik Hašim Tači, prilikom susreta sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom u Vašingtonu, zatražio da se SAD uključe u dijalog između Beograda i Prištine.

- Direktno uključenje SAD u ovoj završnoj fazi je odlučujuće za postizanje konačnog sporazuma, koji je sprovodljiv za obe strane - rekao je Tači.

Američki potpredsednik Majk Pens je u razgovoru sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem izjavio da ceni liderstvo Tačija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u unapredenju dijaloga, uz posredovanje Evropske unije, o normalizaciji odnosa Prištine i Beograda.

Kako je objavljeno na sajtu Bele kuće, Pens i Tači su se u petak složili o važnosti nastavka reformi na Kosovu, kako bi se ojačala vladavina prava, borba protiv korupcije i podstakao ekonomski rast.

Potpredsednik Pens je prilikom susreta u Beloj kući, dao podršku transformaciji bezbednosnih snaga Kosova ustavnim putem i ohrabrio Kosovo da ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kako bi se rešilo to dugotrajno pitanje, navodi se u saopštenju.

Prilikom susreta, kako je objavljeno, Pens je potvrdio američku podršku "uverenom, demokratskom i prosperitetnom Kosovu".

2024 © - Vesti online