Petak 29.09.2017.
17:31
aljazeera.net, Vestionline

"Katalonija je u vanrednom stanju"

Tanjug/AP
 

Za nedelju, 1. oktobra, u španskoj pokrajini Kataloniji najavljeno je održavanje referenduma o nezavisnosti, kojem se oštro protivi zvanični Madrid. Katalonske vlasti, uprkos pritiscima, oduzimanju listića i hapšenjima, ne odustaju. Šta je ovde pogrešno - referendum sam po sebi ili način na koji se sprovodi?

- Smatram da će 1. oktobra doći do velike mobilizacije u Barseloni i Kataloniji. Hiljade ljudi će izaći i pokušati da glasa. Ne znamo da li će u tome i uspeti, ali pokušaće, jer Katalonija već mnogo godina traži referendum. Osamdeset odsto stanovništva želi mogućnost da bira kakav će da bude odnos Katalonije i Španije, i to na miran način, kroz dijalog i predloge - kaže Ada Kolau.

- U ovom trenutku demokratija nam se nalazi u vanrednoj situaciji: poslednjih dana Vlada Narodne stranke ne samo da je onemogućila referendum nego je i uskratila osnovna prava i slobode - šalje policiju u medijske kuće, zabranjuje javne debate, zaplenjuje referendumski materijal - kaže ona i dodaje:

- Hiljade pripadnika nacionalne policije smeštene su na brodovima u Barseloni, a Katalonija je suspendovana - računi katalonske vlade su blokirani, a javni službenici uhapšeni samo iz političkih razloga. Ovo je situacija potpune anomalije. Nešto što nikad nismo doživeli u 40 godina demokratije.

- Želim da poručim Evropi, ali i međunarodnoj zajednici, da ovo više nije pitanje održavanja referenduma za katalonsku nezavisnost. Ono što se sada događa u Kataloniji je pitanje osnovnih prava i sloboda koji su u opasnosti i koji su već oduzeti, a to je problem ne samo Katalonije nego i Španije, Evrope i celog sveta, koji demokratiju vidi kao jedini pravi put. Molimo Evropu da pomogne da Vlada Španije povuče odluke koje je donela, a pogotovo da nam pomogne da sednemo za sto i vratimo debatu u političko pregovaranje - zaključuje gradonačelnica Barselone.

2024 © - Vesti online